Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 2-годишно прекъсване възобновяват „Чудомировите празници“ в Казанлък

21 март 2022, 15:47 часа • 2297 прочитания

След двугодишно прекъсване в Казанлък възобновяват „Чудомировите празници“. В дните между 25-ти март и 1-ви април ще се проведе тяхното 28-о издание.

„Две години подред не успяхме да проведем Чудомировите празници, заради коронавируса. Тази година много скромно сме се опитали да ги представим, защото имаме традиция за тях в годините назад. Винаги сме имали по 30 и няколко събития в рамките на тези 8 дни. Сега, поради причината, че две години организирахме, правихме разходи по подготовката и в крайна сметка ги отменяхме, сме доста по-обрани. Имаме доста по-малко представяния на книги, по-малко мероприятия“, заяви за Actualno.com Борис Кърчев – председател на фондация „Чудомир“.

Основните събития обаче си остават - наградите в конкурса "Малките нашенци", "Присмехулници", "Чудонемирчетата". Също така "Училище по карикатура", което се осъществява от двама видни художници, казанлъчани. Както и комедийният хит на сезона - запазената марка на "Чудомировите празници". Съответно, конкурсът "Къс хумористичен разказ", който се осъществява с в-к "Стършел" и фондация "Чудомир" и е най-старият литературен конкурс.

„Тази година ще връчим 53-та награда за къс хумористичен разказ. Вече се знае кой е лауреатът, но ще го обявим в четвъртък, а на откриването в петък ще му връчим наградата. Държим много на националната конференция, която винаги е посветена на някаква тема от творчеството на Чудомир и след това издаваме сборниче от публикациите на тази конференцията“, допълни Кърчев.

Организаторите се надяват всеки да намери своите интересни събития. 

Празниците се организират от фондацията "Чудомир" заедно с община Казанлък и Литературно-художествен музей "Чудомир".

„Благодаря на община Казанлък, че финансира празниците и помага, като ни включва в културния календар на община Казанлък, защото без тях, при положение че последните години няма изявени спонсори, нямаше как да се справим“, подчерта Борис Кърчев.

Той уточни, че от общината получават финансиране на стойност 20 000 лева, а също около 20 000 лева е приходът, получен от продажба на билети, книги и дарения.

„Комедийният хит на сезона - театралните представления, които са пет тази година, е най-големият ни разход. Средно те са между 2 и 3 хиляди лева. Националната конференцията заедно с издаването на книжката също е около 5 хиляди лева. Надявам се всичко да е както трябва и празниците да преминат добре, защото казанлъчани са ги свикнали и си ги търсят“, обобщиха от фондация „Чудомир“.   

Специално място е отредено на децата на Казанлък, които и тази година ще се представят чрез детския конкурс “Чудонемирчета” и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци”.

Учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък подготвят своето “Творческо ателие” за художествени инсталации и “Творческа работилница” за създаване на реплики на Чудомирови творби. В специалното “Училище за карикатура” демонстрация на техники и рисуване на авторски карикатури ще представят Дечко Николов и Николай Фитков.

Планирани са редица изложби, сред които „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ - оригинали, “Мара Чорбаджийска - акварели”, “Иван Милев и „Светогорска легенда“, “Съкровища от Чудомировия дом”, фотоизложба „Чудомир пред и зад обектива”, изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галя Иванова.

 

 

Своите книги ще представят и петима автори - „Тя, Цветана Манева” от Яна Борисова и Георги Тошев, „Столетниците - благословия или орисия” от Мира Добрева, „Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева, „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова.

Научната конференция “Под шарената черга” с научен ръководител проф. дин Вера Бонева ще ни разкрие Чудомир, който рисува и разказва.

Сред театралните постановки са: „Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева; „Чудомирщини“ - на ТК "МИЛАРТ" - София; „Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър - Пловдив; „Направихте ме луд“ – със специалното участие на Силвия Кацарова; „Любовни истории“ на Драматичен театър – Габрово; „Четири жени без 4G” на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък.

Има и концерти: Неделно матине – Китарен ансамбъл „Академика“ с ръководител проф. Стела Динкова; концерт на Донко Марков и Петя Панева - победител в „Гласът на България - 2021“; концерт „Песни от „Златния Орфей“ – на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, с ръководител Надя Тончева.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес