Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пилотно проучване за хепатит С в Стара Загора върви с пълна сила

01 ноември 2018, 09:18 часа • 697 прочитания

Продължава активно работата на Регионална здравна инспекция - Стара Загора (РЗИ), по пилотното проучване за разпространението на хепатит С SPHERE сред населението на град Стара Загора. Досега за серологично изследване и анкетиране са се явили над 200 души. От тях само двама са с доказан хепатит С. При положителен резултат пациентите ще се насочват за специализирани изследвания и лечение с директно действащи антивирусни препарати, а на здравноосигурените ще бъде платено от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За участие в проучването граждани са получили покани от община Стара Загора. От двете институции се обръщат към тези, които не са се явили да посетят РЗИ - Стара Загора, на ул. „Стефан Караджа” № 10 в удобно за тях време - всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа, а до 16 ноември и в събота от 8:30 до 13:30 часа. Между 3 и 11 ноември в парк „Пети октомври” ще бъде разположен мобилен консултативен кабинет на РЗИ от 8:30 до 13:00 часа.

Важно е да се носи поканата от общината и документ за самоличност. Няма да се отказва изследване за хепатит С и на всички желаещи. Явилите се ще получават и подарък.

Организаторите на проучването напомнят, че носителството на вируса на хепатит С в повечето случаи е без симптом, но ако не се лекува заболяването води до тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб. Получилите покана е важно да се свържат на посочените в нея телефони, за да получат допълнителна информация и уточняване на причината за отказ от предлаганото изследване за хепатит С.

Проучването се извършва в сътрудничество на РЗИ с община Стара Загора и института “Робърт Кох” в Берлин, Германия.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес