Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Стара Загора обсъди инфраструктурните си намерения за селата

23 октомври 2024, 15:19 часа • 348 прочитания

Община Стара Загора предприема действия за освежаване на пътната маркировка през зимния сезон. Това съобщи Николай Диков, секретар на общината, по време на традиционния кметски ден, който се проведе днес в общинската зала „П. Р. Славейков“. Предприетите инфраструктурни мерки целят повишаване на безопасността на движението и осигуряване на по-добра видимост за моторните превозни средства в населените места. Те се извършват по предварително изготвен план-график и спомагат за осигуряване на безопасността както на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства.

„Зимният период се характеризира с по-ранно мръкване и дъждовни периоди, което прави добрата видимост на пътната маркировка особено важна. Работим активно, за да осигурим по-добра сигнализация и ясна пътна маркировка, за да предотвратим инциденти и да подобрим безопасността за всички участници в движението“, подчерта секретарят на общината.

Той апелира към жителите на съответните населени места да подават сигнали при установяване на липса или износване на маркировката, за да може своевременно да се реагира. Николай Диков апелира да се избягва подаването на грешна информация и да се поемат необезпечени ангажименти.

Инж. Гергана Михайлова, директор на дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“, представи работен график за обновяване на маркировката в различни направления. „Още през началото на годината започнахме полагане на пътна маркировка на основните линии по голяма част от населените места“, обяви тя. Заедно с това даде подробна информация за процеса на работа. Предстои да се обнови на маркировката в следните ключови участъци до края на годината:

Между селата Колена и Хрищени, включително отсечката от пътя за Нова Загора до Хрищени;

Маршрутите Богомилово – Кирилово – Елхово – Сладък кладенец – Малка Верея;

Пътищата между селата Хан Аспарухово – Плоска Могила – Горно Ботево, както и пътя за Нова Загора.

По време на кметския ден бе дискутиран и казусът с полагането на гърбиците. Секретарят Диков сподели, че гърбиците често се оказват единствената възможност и форма на контрол, за да може недобросъвестните шофьори да карат бавно и да не застрашават човешки животи. Той акцентира върху това, че въпреки множеството молби за полагане на гърбици, има решение на съда, което не позволява да бъдат предприемани такива действия.

„Където имаме проблеми действаме съобразно възможностите и ресурса, с който разполагаме. Преди няколко месеца включихме обходи и на полиция и на общинска полиция по съответните населени места, защото имахме много сигнали за хора, които карат бързо и нарушават обществения ред. Предприехме конкретни действия“, увери Николай Диков. Той се обърна към кметовете и кметските наместници и подчерта: „Вашата активна роля и работа е важна. Вие имате правомощия като ръководители на конкретните населени места. Използвайте ги“. Той даде добра оценка на работата на кметовете и кметските наместници и контрола, който осъществяват.

Община Стара Загора ще продължи активно да работи за подобряване на пътната инфраструктура и да отговаря на нуждите на своите граждани и на тези, които живеят в селата с бързи и ефективни действия.

Още: Благотворителна тренировка в Стара Загора събра средства за нови фитнес уреди за деца с увреждания

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес