Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монтираха първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора и Раднево

23 октомври 2018, 13:53 часа • 1928 прочитания

Монтирането на първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора и Раднево е резултат от кампанията “Диви съседи” на Сдружението с нестопанска цел “Зелени Балкани” със съдействието на РИОСВ и Областната администрация. При санирането се унищожават убежищата на хиляди бързолети и прилепи, които обитават фугите на панелите сгради. Ако дейностите се извършват през периода на отглеждане на малките или на зимния им сън, пък се зазиждат живи хиляди екземпляри.

Прилепите и бързолетите са защитени видове и Законът за биологичното разнообразие забранява тяхното убиване и безпокойство. В Програмата за саниране на МРРБ обаче не са предвидени мерки, които да опазват защитените видове, които имат и уникална екологична функция, хранещи се с насекоми вредители.

Целите на кампанията “Диви съседи” е в Програмата за саниране да се предвидят оценка за наличието на защитени видове и поставянето на компесаторни убежища, каквито са къщичките в Стара Загора и Раднево. Това ще предотврати драстичния спад в популациите на тези ценни животни, който води след себе си инвестирането на средства и усилия за тяхното опазване.

Какви стъпки трябва да се предприемат за решаването на проблема са обсъждали заедно “Зелени Балкани”, няколко регионални представителства на МОСВ, Строителната камара и Камарата на архитектите. Конкретното решение трябва да изработят МРРБ и МОСВ, като променят някои регламент в Програмата за сканиране.

Поставянето на първите къщички за бързолети и прилепи в Стара Загора (на покривите на сградите на РИОСВ иОбластната администрация) и в Раднево (на покрива на жилищен блок) са демонстрация на нуждата за решаването на проблема и за изостряне на общественото внимание към него.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес