Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жури с архитекти от 5 държави избра проект за куклен театър в Стара Загора

01 август 2023, 13:25 часа • 1555 прочитания

Поздравявам ръководството на Държавен куклен театър-Стара Загора за организирания международен конкурс за нова сграда! Днес ни представиха проекта, който е спечелил. Страхотен е! Може да се уверите от снимките! Ще работим заедно да се случи! - написа в профила си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

На първо място е проектът на "UNAS Studio – Bilyana Ivova Asenova/Sasa Ciabatti" (България - Германия).

На второ място е класирано "Vaal Studio – Mahdie Yazdankhah" (Обединеното кралство).

А на трето място е разработката на "Sooda+AtoMore" – Константин Лъчезаров Димитров. 

98 са проектите, участвали в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Те са дело на архитекти от над 30 страни от всички континенти.

Според организаторите, броят на участниците е впечатляващ и говори за огромен интерес към конкурса.

Осигурена бе анонимност на подадените проекти, за да бъдат представени на журито във вид, който не позволява идентифициране самоличността на участниците. „Това е гаранция за справедливо и безпристрастно оценяване, което безапелационно ще бъде спазено, при провеждането на този конкурс“, заявиха от Кукления театър.

Нелеката задача да избере трите най-добри проекта, които ще получат награди, пое международно жури в състав от 9 редовни членове (от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария) и 3 резервни членове (България). Голямата награда е 10 000 лв. като класираният на първо място ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект, а също да изпълни авторският надзор при изграждане на новата сграда.

Класираният на второ място екип ще получи парична награда от 6000 лева, а на трето - 4000 лева.

Организаторите благодарят на всеки от участниците, вложили душата си в тази първа стъпка към реализиране на една мечта и им пожелават успех.

Всички 98 проекта са достъпни на сайта на конкурса.

Още от Стара Загора: 

Стара Загора е музика през август

Община Стара Загора почете героите от боевете за защита на града

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес