Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извадиха чуждо тяло от сърцето на старозагорка

01 февруари 2019, 13:35 часа • 14194 прочитания

Без операция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от катетър, заседнал в сърцето на 60-годишна жена.

Катетърът е бил част от порт, имплантиран във венозната система под кожата на гърдите на пациентката, за вливане медикаменти при осъществяване на химиотерапия. По всяка вероятност парченцето се е отчупило от катетъра през октомври, а жената е ходила месеци на химиотерапия в специализирано болнично заведение. След отчупването частта си е придвижила по венозната ѝ система и е заседнала в дясната сърдечна камера. Тъй като парченцето от катетъра не е било подвижно, тя не е имала болки или други сърдечни неразположения.

Чуждото тяло е открито в пациентката, когато е трябвало да се премахне портът. Лекарите установили, че липсва катетърът и го открили с рентгенографско изследване в областта на сърцето. Те решават да извадят парченцето по миниинвазивен път и след около половинчасова процедура го извадили първоначално от областта на сърцето, а след това и от венозната система на старозагорката без усложнения.

За щастие, частта от катетъра е била стерилна и не е предизвикала възпаление. Според кардиолозите обаче е създавала риск от образуване на съсиреци и от перфорации.

Проникването на чужди тела в човешкия организъм е рядкост и най-често се случва с части от катери. Това е втори случай в практиката на извършилите процедурата инвазивни кардиолози, а при първия изваждането е било доста по-лесно, защото чуждото тяло е било с много по-малки размери.

Снимка: Архив

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес