Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дон Домат" по български в Старозагорско (СНИМКИ)

10 август 2019, 10:47 часа • 20061 прочитания

За трета път в старозагорското село Горно Ботево днес ще се проведе Празник на домата „Дон Домат - плодът-зеленчук“. На единствения у нас доматен празник цял ден ще има състезания, изложби и много музика в парка на селото, разказва кореспондентът на Actualno.com.

Желаещите ще премерят сили в състезания па пренасяне и белене домати и в надпревара да ядат без ръце вкусния червен зеленчук, защото според Гергана Вълчева, инициатор и секретар на местното читалище „Пробуда 1927“, целта на доматения празник по български е забавлението. 

В рамките на празника ще има и изложба на вкуснотии, приготвени от домати. Горноботевци приготвят със сочния домат не само салати, а и торти, сладка и ракия. Тази година майсторите в отглеждането на зеленчука плод ще разкрият и малко бабини тънкости за грижата за растението. За доброто настроение на жителите и гостите на празника в Горно Ботево ще се грижат състави за народна музика и танци от няколко села.

В Горно Ботево днес живеят около 900 души, които се препитават основно със земеделие и животновъдство. В селото има основно училище, чийто патрон е Христо Ботев, читалище и черква "Свети Димитър".

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес