Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова не вижда междуетнически конфликт в Раднево

09 май 2016, 09:00 часа • 894 прочитания

Конфликтът в Раднево не е междуетнически. Когато се случи такова напрежение, то се случва с хора, които нямат отношение към конфликта. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира сцените на сблъсъци между протестиращи и полиция в Раднево, където хората тръгнаха на протест след като четирима роми пребиха жестоко трима млади мъже на 2 май.

По думите на Бъчварова „има много ранени колеги” след протестите в Раднево, но тя не даде точен брой. Имало обаче задържани заради сблъсъците с полицията в града. Сега ситуацията в Раднево се успокоява, става ясно от думите на вътрешния министър. Бъчварова призна, че „има представители на агитката на Берое”, но не коментира дали оттам идва организацията.

Очевидно натрупване има, продължи Бъчварова, сравнявайки случая в Раднево със случилото се в Гърмен и налагайки гледната точка "битова престъпност". Тя не можа да каже дали полицията си е затваряла очите заради Калчо Иванов и сина му, като добави думите „не вярвам” по отношение на полицейски чадър. Има предистория в такива случаи, обобщи вътрешният министър пред Нова телевизия, но добави, че не счита случилото се за елемент от предстоящите президентски избори.

Бъчварова изрази задоволство от похвалата на зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за борбата с контрабандата. Тя обаче каза и, че България не е разследвала „контрабанда на цигари на територията на друга държава”, визирайки публикациите и слуховете за дългосрочна контрабанда на „Булгартабак” заради намеса на Делян Пеевски. Припомняме, че Пеевски се оттегли от тютюневия гигант и обяви оттеглянето си от българския бизнес въобще, с аргумента, че информации като тази за контрабандата са нарочно разпространявани зловредни слухове и те пречат на бизнеса му.

По въпроса с бежанската криза Бъчварова каза, че от 1 юни почва да действа споразумението за реадмисия между ЕС и Турция по отношение на България. Стана ясно, че са договорени правилата на процедурата по връщане на нелегални мигранти на Турция. Вече имало и върнати по-малки групи, още преди да се задейства споразумението за реадмисия.

По скандала с ареста на бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров, Румяна Бъчварова само каза, че имало сериозни основания и следва да изчакаме досъдебното производство. Тя отрече да има нарочен натиск заради преразпределяне на пари за медицински консумативи, както подозират много неправителствени организации. В България на практика няма публично известни твърди тарифи за консумативи като например протези.

Изборният кодекс

Не бих искала темата за Изборния кодекс да се свързва с цялостната работа на правителството. Темата е много чувствителна. Мисля, че ще има компромис, но аргументите за ограничаване на секциите в Турция са силни. 136 секции в Турция са много – трудно е България да контролира изборния процес, каза вътрешният министър. Тя видя решението в ясни правила и спазването им – без изопачаване на вота. Не мисля, че е добра практика да се дават ултиматуми по този начин, добави Бъчварова, визирайки думите на Красимир Каракачанов, че ако промените в Изборния кодекс не минат, Патриотите няма какво да правят в управлението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес