Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закърпиха положението с градския транспорт в София с 15 млн. лв. заем

03 октомври 2024, 15:02 часа • 519 прочитания

Столичният общински съвет (СОС) закърпи положението с градския транспорт в София с 15 млн. лв. 

За целта столичните общински съветници заседаваха извънредно. Те разрешиха от бюджета на Столична община да бъдат отпуснати парични заеми на двете дружества -  "Столичния автотранспорт" ЕАД" и "Столичен електротранспорт" ЕАД.

Първоначалното предложение беше за 6 млн. лв. заем, но впоследствие общинските съветници постигнаха консенсус заемът да е на стойност 15 млн. лв., като се предвижда 11 млн. лв. за столичния автотранспорт, а 4 млн. лв. за електротранспорта. 

Отпускането на заемите се налага, тъй като сметките на "Столичния автотранспорт" бяха запорирани заради дългове, което можеше да остави София без автобуси. Запорът беше наложен заради дълг след спорен ремонт на едно от общежитията на фирмата. ОЩЕ: София без градски транспорт: 3 млн. лева "по нашенски"

Дебатът

Заседанието на Столичния общински съвет започна с над 3 часа закъснение от първоначално обявеното, за да може сутринта докладът да бъде разгледан на съвместно заседание на три комисии - тази по транспорт, тази по финанси и тази по икономика. 

"Мисля, че първото изказване трябваше да бъде на докладчика. След като за този въпрос трябваше половин ден да се правят срещи по кабинета, очевидно има нужда да бъде казано какво съгласие постигнато, ако въобще е постигнато", каза Карлос Контрера, който бе един от първите изказващи се", заяви Карлос Контрера от ВМРО-БНД. 

Според него е очевидно, че от май месец има проблем с държавните компенсации. 

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС го репликира, коментирайки разговорите преди сесията. "Средствата са изключително недостатъчни. Дори отидохме отвъд - считаме, че пълният размер от 30 млн. лв. е редно да бъде изплатен. За това обаче трябва да се получи подкрепа", каза Прошков.

Той не може да разбере критикиката към ръководствата, за чиято смяна от ГЕРБ-СДС са ги подкрепили. 

Така Прошков отговори и на колегата си от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев, според който проблемът е в наследството на предходния директор на "Столичния автотранспорт" Слав Монов. 

"Лошото-старо ръководство, което групата на ПП-ДБ-СС искаше да остане, сега било виновно. Последно решете вие какво искате да правите, имате ли идея какво да правите и ако нямате, замълчете веднъж", призова Контрера. Според него бюджетната рамка е грешна и затова се стига до заеми. 

"Не бранихме старото ръководство - да не дава Господ. Бранихме ясен, прозрачен, обективен начин през конкурс за нови ръководители", отвърна отвърна му Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС.

Той обясни и ситуацията с градския транспорт. "В тази ситуация сме, защото държавата не изпълнява ангажимента си. Ако имаше държава на място, нямаше да сме на това заседание в момента,нито щеше да има стари дългове да се погасяват", 

Според него средствата са ограничени и трябва да се борави внимателно с тях и по думите му не може да се кредитират лоши ръководства. ОЩЕ: Терзиев спасява градския транспорт със заем от 6 млн. лв.: СОС с извънредно заседание

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес