Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавай, да не паднеш в дерето: Тъмната страна на строителния боклук в София

15 август 2024, 08:06 часа • 981 прочитания

Наполовина по-евтино излиза изхвърлянето на строителни отпадъци по нелегален начин – 50-60 лева на камион, според сегашния ръководител на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков. Той директно посочи името на Николай Кючуков в сагата, на база запис, направен от самия Неделков с друга служителка на инспектората.

Още: Как се точат парите на София: Общинско дружество и районен инспекторат в комбина, разкри АКФ (ВИДЕО)

За да има схема, трябват хора на подходящи постове

По думите на Неделков, имало слух, че Кючуков събирал пари, за да стане шеф на инспектората – правят се по-малко актове или им се налагат минимални санкции. Той е началник сектор "Контрол по замърсяване от строителство" в Столичния инспекторат. Служителката му е разказала за това на специална среща, а Неделков я е записал с цел "разследване" - така той се защитава от позиция на служителката, че била записване незаконно и против волята си. Записът е цял, не е манипулиран, ще се докаже от съответните служби, уверен е Неделков.

Подкупът не е нещо, което трябва да се гледа по Кодекса на труда, подчерта ръководителят на Столичния инспекторат пред bTV.

Събрани са десетки хиляди левове с цел смяната ми, с подкрепа на големи транспортни фирми. Като гледаме сметищата в София, това е поне 10 години, обясни Неделков. Той обясни, че преди да стане ръководител на инспектората (ноември, 2023 година), като служител на институцията е подавал сигнали, но никой не е засягал темата.

Още: Схема за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци в София: Изскачат любопитни имена и числа (ВИДЕО)

Срещу мен е имало заплахи, цитирам: "Г-н инженер, внимавай къде ходиш, да не паднеш в дерето", твърди Неделков. Той разказва и, че транспортни фирми бягали, когато от Столичния инспекторат ги търсели за санкции, дори когато инспекторите идвали с полиция.

Неделков добави и следното – камиони излизали пълни от депото във Враждебна и предположението е, че се извозват отпадъци на други места, които се плащат с парите от данъците на софиянци.

Още: На комисия: ГЕРБ и БСП спряха проекта за повече контейнери за разделно събиране в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес