Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Витоша ски" отива на съд заради решение на Столичния общински съвет за Княжевския лифт

30 юли 2020, 11:01 часа • 8907 прочитания

"Витоша ски" АД изразява своето несъгласие за притежавани от нея или нейното дъщерно дружество "Въжени линии" ЕАД лифтове, да се харчат средства на Столична община. Това се казва в официално съобщение на фирмата до медиите*.

"Парите могат да бъдат използвани за децата на града - за детски градини или детски площадки. Поради тази причина ще оспорим пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия "Княжево-Копитото", обясняват от "Витоша ски".

Компанията казва и, че главният архитект Здравко Здравков не е отговорил на нейно искане за Подробен устройствен план (ПУП) за подмяна на Княжевския лифт, внесено в средата на февруари 2020 година. "Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс", казват от фирмата.

"Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - "Допеймайер" и "Лайтнер". Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение", пише в позицията.

* Информация за "Витоша ски"

"Витоша ски" е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг "ТехноАлпин" (TechnoAlpin). Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само "ТехноАлпин" печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес