Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София готвят решение за движението на колоездачите от "Люлин"

04 януари 2016, 07:37 часа • 4201 прочитания

До края на лятото и най-късно в началото на есента колоездачите от район "Люлин" ще могат да стигат до централната част на София по по-безопасен път, движейки се през специално направен за целта тунел. Това съобщи пред "Сега" столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов.

Идеята на Столична община е до момента начертаното велотрасе по протежението на бул. "Тодор Александров" между метростанция "Вардар" и бул. "Мария Луиза" да бъде продължено в посока "Люлин", тъй като предназначеният за велосипедистите път свършва при метростанция "Вардар" и оттам те са принудени да се включат в общото движение, минавайки през автомобилен тунел.

Подобен на замисления при "Люлин" тунел функционира под алея "Яворов" и свързва двете части на Борисовата градина. Цената на новия тунел се очаква да бъде между 150 и 200 хил. лева.

Досега общата дължина на велоалеите в София е 60 км. От Столична община планират тя да стигне 200 км, но не се ангажират да съобщят в срокове кога ще се случи това. По думите на зам.-кмета Христов велотрасета предстоят да бъдат изградени през 2016 година на уличките в централната градска част, след като приключат ремонтите на ул. "Княз Борис", "Солунска", "Цар Асен".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес