Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът не пуска дело срещу считана за незаконна от прокуратурата заменка, подписана от Бойко Борисов

15 март 2018, 17:29 часа • 5683 прочитания

Няма да има дело относно решението на Столичния общински съвет (СОС) да даде още през 2006 година чрез заменка апетитен имот на строителната фирма НИКМИ АД в квартал "Стрелбище", където компанията на Милчо Благоев и Николай Козанов иска да строи 43-44-етажен небостъргач. Това е решението на съдия Миглена Николова от Второ отделение, 39 състав на Административен съд София-град (АССГ), взето на закрито заседание на 8 март.

Според съдия Николова протестът на прокуратурата не може да стигне до съд, защото решението на СОС, с което се дава имотът, не може да е нищожно, тъй като вече има съдебно решение, че решението не е незаконосъобразно. Отделно, съдийката смята, че посочените от прокуратурата основания за обявяване на нищожност всъщност са евентуални основания за обявяване на акта за незаконосъобразен, а срокът за обжалване на акта като незаконосъобразен е изтекъл отдавна.

В решението на съда няма нито дума относно това дали решението на СОС е взето по правилата – с необходимото квалифицирано мнозинство от 39 общински съветници. Припомняме, че всъщност то минава с 38 гласа – нещо, което беше посочено в гражданска жалба на жители от "Стрелбище" към съда. Не е ясно дали в протеста на прокуратурата този факт изобщо е отбелязан, тъй като Инициативен комитет "Стрелбище" не получи две страници от протеста на прокуратурата, в които се разясняват ключови неща по делото.

Сегашното решение на АССГ може да се обжалва в седемдневен срок от съобщението.

Припомняме, че решението на СОС става факт след внесен доклад от Радослав Тошев, съветник на "Гергьовден", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ и два мандата поред е общински съветник, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. Решението първоначално е спряно като незаконосъобразно от областния управител на София, но това е преодоляно в съда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес