Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световни експерти не пестят критики за изпълнението на зелените релси на Руски паметник в София

19 октомври 2015, 10:42 часа • 5431 прочитания

Световни експерти критикуваха качеството на изпълнение на проекта за зелени релси около столичния Руски паметник, алармират от организацията "Спаси София". В проучването са се включили фирми от Германия, Холандия и Франция, които имат дългогодишен и международен опит в изпълнението на трамвайни проекти. Сред тях са Edilon Sedra, RailOne, Strail и Eiffage. Специалистите са коментирали всяка фаза от изпълнението на обекта на база на изпратени снимки.

Строителните компании не пестят критики от начина, по който се изпълнява проектът. Конструкцията може да се деформира при температурни промени, което ще застраши самите релси, казват експертите. Според тях също така бетонната основа е с неравномерна дебелина, което може да доведе до пукнатини и деформации. Съществува риск от корозия, лоша електроизолация, проблеми със замръзване и напуквания, казват още специалистите. Има твърде голямо разстояние между отделните елементи, а това говори, че изолацията е наистина много лоша, казват още чуждите фирми.

В анкетната карта, изпратена до фирмите-специалисти по зелени трамвайни трасета, "Спаси София" е приложила снимки от всичките фази на строителния процес на софийските зелени релси: изграждането на бетоновата основа, монтирането на релсите и тяхното изолиране, затревяването на трасето и т.н. Експертите са помолени да коментират качеството на всяка фаза от изпълнението на обекта на база на изпратените снимки.

Припомняме, че в началото за септември след няколко "инцидента", които доведоха до нарушаване на зелената площ около релсите на Руски паметник, от Столична община помолиха да не се стъпва по тях.

"Този пореден ремонт се нарежда в дългия списък от неуспешни опити на Общината да промени към по-добро градската среда. Неуспешни, не защото не е ново или по-добро от преди, а защото нито качеството, нито използваните материали, нито цялостната концепция за това кой, как и защо ще използва това пространство са на нивото, което би трябвало да се очаква от една столица на европейска държава", коментира в писмо, изпратено до медиите, от "Спаси София". Според организацията тази година сме станали свидетели на поредица проблемно изпълнени проекти от страна на Столична община, които имаха нужда от спешен ремонт скоро след откриването си.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес