Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строителят пак загражда градинката в "Стрелбище", където иска да вдига небостъргач

09 август 2017, 12:00 часа • 4982 прочитания

Строителната компания НИКМИ отново започва да загражда част от зелената площ на ъгъла на булевардите "П.Ю.Тодоров" и "Иван Евстратиев Гешов" в столичния кв. "Стрелбище", където възнамерява да построи 43-етажен небостъргач, предава репортер на Actualno.com.

Местните хора протестираха срещу проекта, станал възможен благодарение на вратички в законите за застрояване, а Столична община бе обещала да преговаря с инвеститора за друг терен.

Жителите на квартала алармират, че от няколко часа в градинката има работници на НИКМИ и охрана, които са казали, че "почистват съседния имот". Всъщност на 5 август Столичният инспекторат издаде предписание за почистване точно на този имот, който също е собственост на НИКМИ.

Един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев заяви, че от години има проблеми с имота заради Столична община. По негови думи той лично е сезирал компетентните органи, които не са обърнали достатъчно внимание на казуса. По думите му имотът е собственост на фирмата и улицата минава незаконно през него.

Според него по сега действащия устройствен план градинката не е обозначена като зелена площ. "Призовавам кметът Йорданка Фандъкова да дойде, за да се разреши този казус", каза още той.

Въпросната градинка е получена чрез заменка от фирма НИКМИ - когато кмет на София е Бойко Борисов, която е собственик на терена и която от 10 години опитва да реализира строеж на 43-етажен небостъргач.

Припомняме, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Столична община от 2009 година парцелът, където се готви строежът, е зелена площ. НИКМИ обаче са пожелали да използват имота за строеж още през 2007 година, което създава усложнението. И днес обаче НИКМИ не предостави разрешително, което им дава право да поставят ограда на мястото.

"Най-големият пропуск (бел. ред. - за бъдещо инвестиционно намерение) е изискването на чл. 19 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, ал. 4 към 2007 г., който е действал и е задължавал собствениците да съгласуват предложенията си с Дирекция "Зелени системи". По едно вътрешно правило, въведено от Общински съвет, при повече от 12 дървета се съгласува с комисията по екология с председател г-жа Лорита Радева", заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com преди известно време. Той уточни, че такова становище към 2007 г. не е имало.

Припомняме още, че Благоев пред телевизия BIT се закани, че ще загради градинката, а миналата седмица присъстващи служители на НИКМИ споделиха неофициално, че това се прави, за да обърнат властите внимание на казуса.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес