Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столичният квартал "Гоце Делчев" на протест срещу застрояването на зелени площи

25 юни 2019, 17:35 часа • 22367 прочитания

Пореден софийски квартал се вдига на протест срещу застрояването на зелените междублокови пространства и утре от 19 ч. на мястото, проектирано за нов блок ще организират подписка за спасяване на зеленината между блоковете. Инициативата е на жителите на кв. „Гоце Делчев“, които бяха сюрпризирани, че на мястото на една от малкото зелени площи - между бл. 253 и бл. 254а ще бъде издигнат пететажен блок с триетажен подземен паркинг и голям магазин. Това съобщи за Actualno.com Елица Колева, живуща в най-засегнатия блок 253.

Предвижда се и разширяването на съществуващите улици, което да улесни подхода към новия обект (отново за сметка на зелените площи), алармираха живущите наоколо в писмо до редакцията.

Колева алармира, че няма необходимото отстояние между сградите. "Отвсякъде отстоянията остават по 5 метра, което е нелепо – отваря си прозореца човек и може да хване дограмата на съседа", възрази тя и добави, че на живущите в нейния блок ще бъде препречена пряката слънчева светлина. Тя сигнализира още, че новият блок бил проектиран с гараж на три нива, което предполага преместване на цялата инфраструктура от тръби за вода, кабели, което вероятно ще засегне още повече жители на квартала.

"Нямаме отговор на въпроса този имот, върху който ще се строи как е станал частен като е бил прилежаща площ на един от блоковете. Общината не строи блокове, а обществени сгради. Вероятно е продала имота, но до снощи отказваше да разкрие информация кой е инвеститорът, което е нелепо и лъхана специални отношения", добави Колева. Тя съобщи още, че е направен опит да се стигне до първа копка без уведомяване на повечето от живущите в близост до бъдещия строеж: "Беше сложено съобщение само на един от входовете на блок 253, който е с много входове и повечето заинтересованите бяха пренебрегнати", сподели още Колева.

Благодарение на разгласяване от съседи и на Facebook групата кв. "Гоце Делчев, София" близо 100 души снощи се събраха в градинката, предвидена за застрояване и насрочиха за утре, 26 юни от 19:00 часа протест между бл. 253 и 254а. Там живее и общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Поканени са и представители на изпълнителната власт и медиите. На протеста ще бъде подписана и колективна жалба до община Триадица, която трябва да реши дали да съгласува проекта за строителство.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес