Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийският университет спира присъствените учебни занятия

08 март 2020, 17:32 часа • 7506 прочитания

С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус) ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преустановява присъствените учебни занятия в считано от 09.03.2020 г. до 15.03.2020 г.

Това не се отнася до вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.

Пропуснатите занятия ще бъдат наваксани след възобновяването им и след изготвянето на нов График на учебния процес. Дотогава се препоръчва поддържане на образователния процес неприсъствено чрез дистанционни средства, обучение в платформата Мудъл и др., пише още в заповедта на ректора Атанас Герджиков.

Преустановяват се "всички масови мероприятия, провеждани в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети да се гласуват електронно."

Препоръчва се отлагането на планираните мероприятия за срок не по-ранен от края на месец април. Събитията, които не могат да бъдат отложени или е невъзможно да не бъдат проведени, се провеждат след писмено съгласуване с ректорското ръководство.

Онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия продължава. Кандидатстудентска кампания продължава по обявения график, освен ако епидемиологичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат друго.

Ограничава се присъствената работа на администрацията на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

Препоръчва се максимално ограничаване на всички командировки и пътувания на академичния състав, служителите от администрацията и студентите в чужбина, освен по изключение в случаите, в които не могат да бъдат отложени или отменени. 

Препоръчва се още и 14-дневен карантинен период на всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители от администрацията и студенти, както и на чуждестранните преподаватели, изследователи и студенти, пристигащи от чужбина.

Цялата заповед може да видите ТУК

ОЩЕ: Официално: Има четири потвърдени случая на коронавирус в България

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес