Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като БСП говори, но не действа, ГЕРБ не се противопостави на провеждането на Луковмарш

11 февруари 2022, 10:34 часа • 2687 прочитания

Поради липсата на надлежно внесен проект на декларация от страна на БСП-София в Столичния общински съвет, от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС отказаха да гласуват предложението на опозицията общината да се противопостави на провеждането на Луковмарш. Шествието е планирано за събота (12 февруари).

„Не разбирам какво очакват от БСП да гласуваме. Нито изчетоха текст на декларация, нито ни е предоставен такъв, за да можем политическите групи да го обсъдим. Не виждам какво можем да гласуваме в момента“, каза Малина Едрева, която е председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

От групата на „БСП за България“ предложиха, като знак за проевропейската си ориентация, Столичният общински съвет да приеме декларация, в която категорично да се противопостави на провеждането на Луковмарш.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов припомни, че още през 2018 г. Европейският парламент е приел документ, в който е изразил безпокойството си от нарастващото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и призова държавите-членки на ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи и техните прояви.

Той посочи още, че преди 2 години българският съд ясно се произнесе, че е недопустимо да се провежда подобни демонстрации.

"Опитът да забранявате мирни събирания на граждани, съдът ви го казва всяка година, е незаконен", каза общинският съветник от "Патриоти за София" Карлос Контрера.

Припомняме, че "за да неутрализират опитите за манипулация от страна на Столична община или други държавни институции относно това дали Луковмарш е разрешен или не", организаторите на шествието - Български национален съюз, припомниха, че миналата година съдът е отменил заповедта, издадена от кмета на София Йорданка Фандъкова шествието да не се проведе. Било е отменено и решението на градоначалника да ограничи събитие само до стационарно мероприятие на ул. "Тракия" 1, без факелно шествие.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес