Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандално - Министерството на отбраната продава апетитен имот за жълти стотинки

29 ноември 2016, 08:30 часа • 3749 прочитания

70 лева (35 евро) за 1 квадратен метър – това е цената за 11,5 декара имот на Министерството на отбраната в ж.к. „Младост”, в близост до метрото – бившето военно окръжие. Началната цена на търга е 791 470 лева, което е еквивалентът на 400 000 евро. Исканият депозит е 316 588 лева. Търгът е с тайно наддаване. Според брокери цената в този район е около 300 евро на квадратен метър.

Според независимия депутат Георги Кадиев това е 100% корупция. Народният представител каза, че новината му е съобщена от брокер – жена, която на няколко пъти е участвала в търгове на МО и никога не е печелила, като и никога не е разбирала кой печели затворения търг. Кадиев показа пред Нова телевизия, че файлът, с който е заведена обявата, се нарича "Obyava_taino_prodazhba". Датата на търга е 29 декември, а преглеждането на документите е малко преди това – между 21-ви и 27-ми декември, т.е. точно по коледните празници. Обявата се намира под номер 10 на следния линк.

По думите на Кадиев в имота има около пет постройки. Той вече е изпратил въпрос по случая към премиера в оставка Бойко Борисов и е категоричен, че отговорността за това „носи един земеделец в Министерството на отбраната”.

Няма нищо тайно, отговори на обвиненията на Кадиев зам.-военният министър Атанас Запрянов. Той определи имота като „излишен”. Още в началото на годината МО било обявило 200 такива имоти. Според Запрянов за такива имоти се харчели годишно по 20 млн. лева за поддръжка и охрана. В бюджета трябва да реализираме 40 млн. лева собствени приходи, а досега сме реализира 26 млн. лева, изброи зам.-министърът.

На директен въпрос защо се започва с толкова ниска цена, отговорът беше – определена е по Закона за държавната собственост. Това каза директорът на „Отбранителна аквизиция” Борислав Попов, който обясни, че цената е средната между данъчната оценка на имота и балансовата стойност, като можело да се добавят 10% към тази цена. Той обясни, че търгът се прави преди Нова година, защото от 1 януари може да се направи данъчна обезценка, а освен това продължават да текат разходи за охрана.

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър обаче показа, че Борислав Попов, който е служител на държавна длъжност, е едноличен собственик на капитала на фирма „ХЮБ България” ЕООД към днешна дата - 29.11.2016. В предмета на дейност на фирмата четем – "сделки с недвижими имоти, строителство и ремонтна дейност". Предвид отбелязаното в Търговския регистър изниква въпросът – дали г-н Попов не е в конфликт на интереси?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес