Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнализация ще предупреждава за предстоящо преминаване на трамвай през пл. Руски паметник

08 февруари 2021, 10:04 часа • 1756 прочитания

По предложение на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ в момента на пл. „Руски паметник“ се изгражда светлинна сигнализация, която ще предупреждава участниците в движението за предстоящо преминаване на трамвай през кръстовището. Идеята беше представена и защитена от представители на сдружението на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община, провел се в края на октомври 2020 г.

Основна задача на новата светлинна сигнализация е да повиши безопасността, като предупреждава водачите на пътя за приближаващ трамвай. Предлаганото решение няма да промени организацията на преминаване през кръстовището на пл. „Руски паметник“ – предимството на трамвая, гарантирано от ЗДвП, се запазва. Намалява се обаче възможността приближаващият трамвай да не бъде видян от водачите – сигнализацията ще указва именно това и така ще намалява риска от катастрофи, които често се случват там в момента.

Съгласно приетия от консултативния съвет идеен проект, светлинната сигнализация ще се задейства от два независими датчика – един на контактната мрежа и един на релсата. Предложението се базира на опита в железопътния транспорт, където по подобен начин са обезопасени железопътните прелези. За водачите остава единствено да спазват сигнализацията и да не преминават, когато тя е задействана.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес