Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще платят ли софиянци излишни 44 млн. лева за градски транспорт?

13 април 2016, 16:00 часа • 4528 прочитания

В разгара на вече ясно кипящото напрежение около поскъпването на цената на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт в София все още Столичният общински съвет (СОС) не стига до въпроса с предлагания от трима общински съветници договор за стопанисване на 16 линии от градския транспорт на столицата.

Оказа се, че на 1 април тримата съветници – лидерът на БСП-София Калоян Паргов, Борислав Борисов от ГЕРБ и Борислав Бориславов от Реформаторския блок, са представили пред Транспортната комисия на СОС доклада за сключване на осемгодишен договор с „МТК Гроуп” за 16-те линии. Контрактът е на стойност над 169 млн. лева. Интересен факт обаче е, че „МТК Гроуп”, но под името „МТК Груп”, съди Столична община заради провалена сделка за разпределението на транспортните линии в София още от 2008 година, когато столичен кмет беше Бойко Борисов. Тогава в медиите изтече запис как зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов и шефът на Столичния автотранспорт Асен Добранов разпределят линиите с шефовете на 3 транспортни фирми, като предположенията са, че това са шефовете на „Юнион Трейд Къмпани” Ивайло Константинов, на „Карат-С” Миролюб Столарски и на „МТК Груп” Росен Илиев. В записа Стоилов говори за въпросните предприемачи с имената „Ивайло, Росен и Миро”.

Заради записа Стоилов беше уволнен, а Борисов подписа договор само с "Карат-С", като в този договор влязоха две от оспорваните линии – 12 и 72. "МТК Гроуп" (тогава без странното "о" в името си) оспори решението на кмета и след 4 години съдът отсъди в нейна полза. Новият кмет Йорданка Фандъкова отказа отново да подпише с фирмата и издаде заповед за прекратяване на сключения договор с "Карат-С". Решение на съда от края на март тази година обаче сочи, че "МТК Гроуп" незабавно трябва да започне обслужването на 16-те линии. Ако това не се случи, фирмата ще поиска обезщетение от близо 15 млн. лева. Точно заради това сега общинарите предлагат концесионния договор – за да не плаща Столична община обезщетение.

Неизгоден договор?

Вече две седмици Транспортната комисия към СОС не успява да гласува по доклада на Паргов, Борисов и Бориславов. Има обаче основателни съмнения, че „МТК Гроуп” не може да поеме обслужаването, защото няма лиценз. Лиценз обаче има „Карат-С”, която е придобита от „МТК Транс”. Шефът на „МТК Гроуп” Росен Илиев е и шеф на „МТК Транс”, която пък е правоприемник на „Карат-С”.

Съгласно доклада на Паргов, Борисов и Бориславов, който неправителствената организация „Спаси София” разпространи, Столична община ще плаща на концесионера по 3 лева на километър. В момента обаче другите концесионери в София, без „Карат-С” и оператора „Столичен автотранспорт”, работят на по-ниски цени – 2,60 до 2,90 лева. Сметката на „Спаси София” за разходите, които ще прави „МТК Гроуп” за линиите показва 2,07 лева на километър. В това число влизат цените на среден клас автобус, гориво, заплати на шофьорите и обслужващият персонал, разходите за гуми, за масла, за резервни части, гаражните разходи и застраховките. Печалбата за концесионера при сегашната цена ще е 52,3% или 44 млн. лева повече, категорични са от „Спаси София”.

Пробегът годишно според проекта за договор възлиза на 5 879 000 км за общо 60 автобуса. Липсва обаче разбивка дали това отговаря на истината, казват още от "Спаси София". Неправителствената организация изказва и притеснение, че клаузата за годишния пробег не е променена спрямо договорите на другите концесионери, а това означава, че при нужда от повече автобуси по една линия може да бъдат добавени най-много 3 превозни средства.

През 2007 година общият плануван за концесиониране пробег в първия от три пакета за градския транспорт в София, който трябваше да отиде при "МТК Груп", възлиза на 5 684 000 км/год. Това е подобно на предложението в момента. Само че линии 16, 35, 41, 43, 53 и 87 вече не съществуват, отбелязва "Спаси София". Като се извади техният годишен пробег – това са 4 521 000 км/год. Въпреки маршрутните промени и силно намалената от тогава годишна транспортна задача, концесионният пробег е по-голям – 5 879 000 км/год. Защо се допуска по-голям пробег при намален брой линии е въпрос, питат от "Спаси София".

БСП протестира срещу поскъпването на билетчето

Утре (14 април), от 9:30 часа БСП-София организира протест срещу поскъпването на билетчето. Интересен факт е, че точно БСП-София говори за "недостиг от 15 млн. лева" в транспортната система на столицата. 15 млн. лева е обезщетението, което трябва да бъде платено на "МТК Гроуп", ако Столична община не даде на фирмата 16-те транспортни линии.

„Ако утре, в зала бъде прието увеличението, ще се обърнем с апел към областния управител на София да упражни правомощията си и да спре това безумие. Ако и това не стане, ще инициираме масово внасяне на жалби в Административния съд. Ще използваме всички законови инструменти, за да се противопоставим на увеличението на цената на билетите", казва Калоян Паргов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес