Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шествие за запазване на дивите плажове ще се проведе в София

15 март 2019, 09:12 часа • 639 прочитания

Шествие за запазване на дивите плажове ще се проведе в София. То ще започне от 18 часа на площад "Народно събрание", а организатори са Граждани за Природа.

"Каним всеки, на когото му пука за бъдещето, на протестно шествие срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, което унищожава Природата и биоразнообразието, подкопава възможностите за развитие на качествен и устойчив многосезонен туризъм с висока степен на добавена стойност за местните общности.", казват организаторите. Техните искания са следните:

1. Настояваме незабавно да бъдат внесени промени в съответните законите, които да гарантират опазването на малкото останали диви плажове и зоните зад тях.

2. Настояваме за анулиране на всички ОУП, ПУП и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на околната среда.

3. Одържавяване на всички територии, попадащи в защитени зони

4. Настояваме незабавно институциите да изпълнят задълженията си относно:

- поддържането на регистри с актуална информация за ОУП, ПУП и разрешителни за строеж от всички общини

- пренасяне на всички картирани дюни от специализираната кадастрална карта в кадастъра и служебно да се промени предназначението им в дюни

- пренасяне на всички изтекли по срок промени в предназначението на урбанизирани територии – обратно в предназначение земи и гори.

По-рано през деня от 11 часа ще започне Глобална Климатична стачка за бъдещето.  Мястото на събитието е ул. "Московска" 33 в София. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес