Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест на "Ломско шосе" - отчуждават се имоти за 15 стотинки на квадратен метър

27 ноември 2019, 08:22 часа • 6705 прочитания

15 стотинки на квадратен метър, най-много 25 стотинки – това е цената, която общинските власти дават за отчуждаване на земя и имоти покрай „Ломско шосе”. Заради това почват протести.

Васил Цветанов, един от протестиращите, твърди, че получава 99 000 лева за триетажна къща. „Една гарсониера не мога да взема – явно държавата има сметка да ни прави на маймуни”, възмути се пред Нова телевизия Цветанов.

„Паричното обезщетение се определя съгласно разпоредбите на Закона за общинската собственост”, увери Емилия Боянска, служител в отдел ''Правно обслужване и процесуално представителство'' на Столична община. Оценката се правела на база едногодишен преглед назад на сделки с подобни имоти в района, тогава се прави данъчна оценка. Ако собствениците не искат доброволно да им бъдат отчуждени имотите, следва принудителна процедура, която може да се обжалва в съда. А ниската цена сега била обослувена от процедури със земеделски земи.

Съдът определя цената, която определя общината, казва Васил Цветанов и определя случващото се за „Апартаментгейт”. Боянска се съгласи, че може да е имало продажби на данъчна оценка, а не на пазарна, но общинските власти работят с официално декларирани данъци.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес