Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подмениха покрива на кметството и читалището на с. Столник

17 ноември 2021, 16:52 часа • 4835 прочитания

В началото на месец ноември 2021 г. и преди настъпването на дъждовния сезон приключиха ремонтните дейности по подмяната на покрива на кметството в с. Столник. Новият покрив на административната сграда е съществено подобрение за жителите на село Столник, понеже в същата сграда се помещава и народно читалище "Иван Вазов 1919".

През есента също така бе разширен и навеса в двора на храм "Свети Николай Чудотворец" в селото, където миряните се събират на християнските празници и се раздава курбан за храмовия празник. Заедно с новите греди бяха подменени и счупените елементи от покрива на навеса в църковния двор.  

Църквата „Св. Николай Чудотворец“ в с. Столник е построена в края на 14 век, преди падането на България под турско робство. Изградена е върху старо военно укрепление, като са използвани северната и южната стена, на която и до днес вместо прозорци стоят бойниците. Камбанарията е построена от каменни блокове, с кръстове на всеки от тях.  

Припомняме, че през 2018 г. на църковния храм в село Столник бе направен цялостен външен ремонт благодарена на средства, събрани от дарения на фирми и граждани. Църквата се сдоби с нов покрив, положена бе нова мазилка и боя на фасадите, заедно с монтаж на каменна облицовка и голям плочник пред входа.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес