Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепящите Иванчева наблегнаха на скрити извращения в новия закон за София (ВИДЕО)

18 април 2018, 11:00 часа • 2889 прочитания

Бих бил много щастлив, ако промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) бяха направени от експерти, но не са. Столична община възлага от години изготвянето на плановете за устройството на и в София от един и същ колектив, заяви арх. Павел Попов, който е бивш кандидат за кмет на столицата и, по думите му, автор на принципната концепция за изготвяне на Общия устройствен план на София от началото на 90-те години на XX век. Той говори на специалната пресконфернеция на Инициативен комитет "За Зелен Младост“ относно промените в ЗУЗСО, на която символично бяха поставени две шапки – на местата, където трябваше да са арестуваните кметица и зам.-кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Архитектът направи подробна дисекция на устройството на София. Според него експерти – архитекти, геолози и т.н., да изготвят цялостни планове за застрояване по райони и те да бъдат вплетени в закон. Този закон (бел. ред. - сегашният ЗУЗСО) не решава проблема с корупцията – защото създава предпоставки Столичният общински съвет да решава според конюнктурни обстоятелства къде да строи и къде да не се строи. Павел Попов визираше параграф 28 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗУЗСО, според който в поземлени имоти с подробен устройствен план ПУП, намиращи се в градини, паркове и лесопаркове, които не са предвидени изрично за зелени и не са включени в т.нар зелена система на София, няма да може да се строи, освен ако Столичният общински съвет (СОС) не позволи. Това е индулгенция – както и предишните закони досега, каза експертът. А архитект Веселинов подчерта, че има редица зелени терени, предвидени с подробни планове, но не и в Общия устройствен план. С промяната за определението какво е "зелена система", се промени и положението точно с такива зелени терени, които не влизат във въпросната зелена система.

Архитект Веселинов даде и друг пример - срокът за отчуждителни процедури вече е изтекъл.

Попов директно се спря на височината на сградите в София, която беше определена с новия ЗУЗСО. Според него това е малка стъпка напред, но той наблегна на гледната точка, че високите сгради т.е. небостъргачите струват много повече, дори и като поддръжка и облагородяват много малко терен. Във всички бананови републики има небостъргачи, но във всички държави, които се стремят към демокрации, няма.

Какво се получава – дойде един млад, амбициозен архитект, който иска да промени много неща, но се спира в крайна сметка само на височината на сградите и гъстотата на застрояване. Това е хубаво, но има още, и още – какво ще стане с панелките, с мрежата на "Топлофикация София", с разположението на лъчовете на метрото, с Кремиковци. Предполагам Здравко Здравков е поискал определени параметри по райони, но "народните избраници" са дописали "ама може и друго при определени обстоятелства".

За съжаление никой от политиците – управляващите и опозиция, не взе отношение по искането ни да има президентско вето върху параграф 28, каза пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов.

Версията за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Няма фирма, от която г-жа Иванчева да е взела подкуп. Смятаме, че това е инсценировка. Причините за това ни мнение е, че в продължение на часове г-жа Иванчева и г-жа Петрова бяха държани – на едно от най-натоварените кръстовища в София, уточни Петър Кърджилов, който е активист на "Зелените" и бивш пиар на БАН, напуснал със скандал Академията – заради Бойко Борисов. Според него г-жа Иванчева била настъпила интересите на "няколко големи, сериозни инвеститори", които имали интереси за много пари. Беше даден пример с Garanti Koza, чийто проект в "Младост" бил орязан наполовина като височина и етажи като се чу глас от живущ в "Красно село", че Garanti Koza иска да прави небостъргач там и районният кмет приветствал това, а не се противопоставял като Иванчева. Кърджилов свърза ареста на Иванчева и Петрова и с "кафявите медии на Делян Пеевски, които са пленили обществото".

До автомобила, в който бяха задържани г-жа Иванчева и г-жа Петрова, е служебен и други хора имат достъп до него. Г-жа Иванчева ми е споделяла, че в общината работят хора с различна политическа ориентация, които не желаят тя да е кмет, каза още Кърджилов. Той припомни и, че преди три седмици Иванчева подала сигнал за фалшифицирани документи относно строежа на 7-етажна сграда на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов". Там като инвеститор беше посочено името Логофетов.

На изричен въпрос дали Десислава Иванчева може да издава разрешителни за строеж, арх. Попов отвърна, че доколкото знае до трета категория сгради дават разрешние от Столична община, а за по-ниските категории – районните кметове. Очевидно районен кмет да вземе голям подкуп, явно за голяма сграда, е невъзможно, подчерта Попов.

Ако бъде доказано, че г-жа Иванчева и г-жа Петрова са виновни, ще се разграничим от тях, подчерта Кърджилов за финал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес