Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслужиха молебен за избавление от пандемията в Елин Пелин

03 ноември 2021, 13:39 часа • 1417 прочитания

На 1 ноември 2021 г. - в Деня на народните будители на кръговото на автогарата в гр. Елин Пелин пред иконата на Св. Иван Рилски - закрилник на българите бе отслужен молебен за здраве и избавление от пандемията. Отец Иван Плещов и отец Цветан Велинов се помолиха на Господ за здравето на всички миряни от община Елин Пелин и за избавлението на българите от здравната криза.  

Отец Иван Плещов обяви пред миряните в град Елин Пелин, че всяка година ще се провежда традиционен молебен за здраве и благоденствие за жителите на общината на Деня на будителите, когато се чества по стар стил и деня на Св. Иван Рилски.  

На 1-ви ноември (по стар стил 19 октомври) православната църква чества паметта на св. Иван Рилски. 1-ви ноември е избран и за почитане на делото на големите българските държавници, книжовници и революционери, положили основите на съвременна България. Защото, приемайки св. Иван Рилски за най-великия български светец и покровител на българския народ, нашите предшественици са определили и житието на големите българи като образец на всеотдайност и любов към ближния и отечеството, по примера на св. Иван Рилски.  

По инициатива на църковното настоятелство на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, гр. Елин Пелин и с голямата подкрепа на будни граждани, на 1 ноември 2020 г. бяха поставени и осветени две големи икони на Св. Богородица и Св. Иван Рилски, монтирани на специална поставка в центъра на кръговото, до автогарата в града.  

Иконите на Св. Богородица и Св. Иван Рилски – небесния закрилник, на българите бяха поставени миналата година на централното входно място в града, за да благославят миряните в смутното настояще и да закрилят всички наши съграждани. Светите образи на иконите са изографисани от отец Николай Стайков от село Джулюница, Великотърновска епархия и ще носят своето благословение за всички жители на община Елин Пелин.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес