Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София

11 юни 2018, 09:12 часа • 1381 прочитания

"Политическа група 5" ще внесе в Столичният общински съвет (СОС) доклад с искане за провеждане на местен референдум в София. Целта е столичани да кажат как да се управляват и оползотворяват отпадъците на София и дали искат в района на Централна гара да има завод за изгаряне на отпадъци. Това съобщи общинският съветник Симеон Славчев.

На 16 май подписка с искане за местен референдум по въпроса внесе "Демократична България". Ден по-късно СОС гласува изграждането на инсталация за горене на отпадъци при ТЕЦ "София". "За" бяха 36 души, "против" - 16, "въздържал се" - 6.

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев коментира във Facebook: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес