Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем влака за 140 млн. лв. купува столичното метро

03 юни 2024, 16:30 часа • 1482 прочитания

Осем влака с прогнозна стойност 140 млн. лв. без ДДС купува "Метрополитен" – София. Те ще са с по четири вагона и обща дължина 81 ± 3 м. Ще са предназначени за първа, втора и четвърта линия, става ясно от обявление на столичното метро.

Към настоящия момент в експлоатация са три метролинии с обща дължина 52 км и 47 метростанции, които са свързани помежду си и се обслужват от едно депо с общ парк и  подвижен състав. Още: Правителството отдели нови 40 млн. лева за софийското метро

Изисквания

"Един метровлак се състои от 4 вагона. От двете му страни (челните вагони) трябва да има кабина за управление. Междинните вагони са без кабина за управление и се управляват по система „много единици“. Вагоните трябва да образуват еднопространствен влак, позволяващи пълна проходимост. В експлоатирания участък ще работят няколко вида метровлакове (съществуващи и нови). Те трябва механически и пневматично да се куплират (свързват), за да могат да си помагат при откази и необходимост от изтегляне на повреден влак, от който и да е вид, както и да могат да управляват пневматичните си спирачки един на друг. Конструкцията на вагоните трябва да обезпечава експлоатацията на закрити и открити участъци на трасето с обхват на работните температури от минус 25º С до плюс 40º С", са част от изискванията. Още: Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Моделът тягови двигатели и управлението им трябва да са в редовна експлоатация последните 3 години, да са показали надеждна работа и да има референция за тях поне от един метрополитен. Още: Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

На този етап финансиране за поръчката не е осигурено, така че договорът ще се сключи под условие.

Припомняме, че 16-те метровлака по договорите със Skoda и Siemens Mobility се финансират по линия на две оперативни програми.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес