Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организират протест срещу превръщането на стадион Кривуля в платен спортен комплекс

21 април 2021, 09:23 часа • 6050 прочитания

На 22 април жителите на Бояна организират протест срещу превръщането на стадион Кривуля в платен спортен комплекс. Той ще започне в 18 часа. За протеста е

входирано уведомление по чл. 8 и чл. 11 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) в деловодството на Столична община (ул. Московска 33).

Исканията на хората са:

1. Незаконосъобразните процедури по отдаването на стадиона под наем и разрешение за строеж.

2. Лишаването на свободно и безплатно ползване от ВСИЧКИ живущи до отворена тревна площ за спортни занимания и разходки с деца, независмо от финансовите им възможности и избор на спорт.

3. Липсата на допитване на гражданите и неуважението на нашата преобладаваща гражданска позиция преди одобрението на проекта.

Местните твърдят, че това е единственото място, където могат да се разходят и да оставят децата им да играят и спортуват. Общината е решила да го даде под наем за 10 години на спортен клуб "Витоша 2015", представлявана от бившия национал Даниел Боримиров, която ще строи спортни съоръжения, кафене и тенис кортове. Те ще се ползват срещу заплащане.

Протестиращите твърдят, че това е станало без тяхно допитване и обсъждане. "Макар и неподдържан, стадионът беше място, което всички от квартала ценят особено много. Процедурата по отдаването на наем е стартирала през 2018 г, а през септември 2019 в Столична община е входирана подписка, подписана от 51 души. От СО подписката е изпратена в Район Витоша, където вместо да се санира пропуска да се допитат до гражданите в района, изготвят формален отговор, в който се препоръчва на майките да посещават градинката на Ханчето. Това обаче е много неудобна локация поради денивелациите в квартала, както и не позволяваща спорт, а само място за игра на най-малките", казват гражданите.

"Към настоящия момент подготвяме подписка, за която са заявили желание над 700 човека и сформираме работна група, с участие на юристи, които да проверят цялата документация по случая и възможностите за атакуване на процедурите. Няма да се спрем и ще протестираме и пред СО, докато не бъдем чути", казват още те.

Вижте повече в ТАЗИ СТАТИЯ

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес