Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общински съветници сложиха противогази заради новия завод за горене на боклук

17 май 2018, 18:42 часа • 1964 прочитания

Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков, Светльо Витков и Венци Мицов сложиха противогази по време на сесията на СОС днес (17 май). С този акт те предупредиха колегите си и столичани за опасността от изграждането на завод за изгаряне на отпадъци (RDF), което е трета фаза от проекта за Оползотворяване на отпадъците. От групата показаха, че категорично се разграничават от приетия днес доклад на кмета Йорданка Фандъкова за поемане на дългосрочен заем от 67 млн. евро от Столична община за инсталацията.

Цялата стойност на проекта е 157 млн. евро, а останалата част от парите ще дойдат ОП "Околна среща". Заводът ще бъде изграден на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара. Мнозинството на ГЕРБ в СОС не се вслуша в критиките на БСП и на Реформаторите, нито в предложението на Политическа група 5 да се сформира експертна работна група и да се разгледат всички алтернативи на технологията - скарно изгаряне.

Обещанията на ГЕРБ

От ГЕРБ обясниха, че заработвайки, инсталацията ще намали старите мощности на Топлофикация. Така цената на парното щяла да падне с 6%. Преди година от ГЕРБ твърдяха, че намаляването на топлинната енергия ще е 10%. В момента RDF-ът е 28% от столичния боклук, а през 2016 година той е бил 51%. Йорданка Фандъкова даде за пример същата инсталация в Копенхаген, а общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева я контрира, че с тази инсталация се стимулира производството на боклук. 

Недоволство от опозицията предизвика и това, че тя се е запознала с доклада на кметицата Фандъкова два дни преди днешната сесия на Столичния общински съвет. Оказа се и, че столичанин е осъдил Столична община (СО) за отказ на достъп до обществена информация относно проекта. В същото време съветникът от БСП Альоша Даков е трябвало да попълни декларация за конфиденциалност, след като е получил информация от дирекция "Управление на отпадъците" на СО.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес