Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО настоява центърът на София да стане пешеходен

05 януари 2015, 13:27 часа • 9080 прочитания

Центърът на София да стане пешеходна зона настояват от иницативата "Граждани на София". Това заяви днес арх. Димитър Димитров от сдружението.

Градът трябва да бъде оставен на пешеходците, а по булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски", "Георги Сава Раковски" да спрат да преминават автомобили, поиска от Столичната община архитектът. Според него центъра на София е нужно да се превърне в една от най-уютните и спокойни градски зони, каквито има във всички европейски столици.

Димитров е на мнение, че движението на автомобили в центъра пречи на туристите да преминават спокойно, информира БТА.

Проблемът с езерото в жк "Дружба" също беше засегнат.

Столична община унищожава елементи от градската среда, които са станали емблематични и създават предпоставки за публичен живот. Утре в кв. Дружба няма къде да се хвърли кръста, както повелява традицията на Богоявление, защото в усилията на общината да се усвоят много европейски средства, се правят метростанции, но се унищожава градската среда. Това каза още арх. Димитър Димитров, предаде БГНЕС.

Според него езерото е една от емблемите на София, но сега кварталът е останал без своето езеро заради метрото.

Димитров припомни провала на София в битката за Европейска столица на културата през 2019 година и попита защо никой не си е подал оставката след този неуспех.

Архитектът посочи и защо според него София не е станала Европейска столица на културата. Той обясни: "Основните причини са проблемите с Ларгото и Лъвов мост, както и липсата на концепция за развитието на културата на столицата. Около Лъвов мост са били унищожени много голямо количество архитектурни артефакти. Изградено е било метрото, но над земята са останали проблемите с пешеходците, велосипедистите, а в южната част, точно пред лъвовете, се формира уникално задръстване". 

Освен, че не е имало оставки след провала за Европейска столица на културата, все още няма заложена работа по създаването на единна концепция по културната идентичност на София, съжали Димитров.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес