Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново начало, стари проблеми - НГДЕК няма разрешително за старт на учебната година

18 септември 2014, 21:50 часа • 67795 прочитания

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София няма разрешение да започне учебната година. Това стана ясно след изявление пред БНР на д-р Христина Котларска от Столичната регионална здравна инспекция.

Котларска обясни, че последната проверка е от днес и категорично е установила, че няма условия за провеждане на учебни занятия в Класическата гимназия.

"Към днешна дата все още няма създадени условия за провеждане на учебни занятия. Всеки ден се проверява докъде са стигнали ремонтите. И днес, последно, все още не е готово, а е ясно, че животът и здравето на децата са на първо място и не могат да бъдат допуснати все още в училищата. Има довършителни дейности по покрива на сградата, на четвъртия етаж все още се работи. Има известни проблеми на първия етаж с един санитарен възел, който също трябва да бъде довършена работата по него. В двора все още пясъци, цимент - ремонт, разбирате ли?! Текат ремонтни дейности - т.е. деца вътре няма как да допуснем".

На въпрос кога ще може децата да влязат в клас, Котларска отговори, че не знае. Това е ангажимент на директора г-жа Мариела Папазова и на строителите, добави тя.

Сагата с Класическата гимназия се разгоря изключително силно през миналата учебна година. Тогава, в поредица от статии, Actualno.com запозна читателите си с перипетиите в учебното заведение. НГДЕК беше преместена в сградата на 13-то ОУ от квартал "Модерно предградие", при това след като имаше разрешително за връщане там след извършен ремонт по европейски проект. Причината - взета без всякакъв контрол проба от стената на сградата, от родители в училищното настоятелство, с подкрепата на г-жа Папазова и без присъствието на специалист, който да консервира пробата, с която да се докаже наличие на азбест. Официалните резултати от проверката още не са оповестени - вместо това обаче Техническият паспорт на 13-то ОУ показа много проблеми, включително с комина на покрива, който може да падне и да убие хора, както и с факта, че сградата не отговоря на земетръсните норми.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес