Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОСВ с години крие данни за незаконно измерване на мръсния въздух в София

08 октомври 2024, 11:17 часа • 4144 прочитания

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е прикривало в продължение на години, че системата за измерване на качеството на въздуха в София е била компрометирана и не е отчитала коректно нивата на замърсяване, въпреки че министерството е разполагало с данни за това.

Информация беше разкрита от сдружението "За Земята" след спечелено дело срещу МОСВ, с което организацията изиска да бъдат оповестени резултатите от доклад за разположението на пунктовете за контрол на качеството на въздуха в страната. Докладът е изготвен още през 2022 г. по поръчка на тогавашния министър на околната среда, но министерството отказва да предостави резултатите преди сдружението да предприеме правни действия. Още: „Ние сме това, което дишаме“: Как се отразява мръсния въздух на здравето ни

18 пъти над нормата

Според документа, автоматичните измервателни станции в столичните квартали „Младост“ и "Павлово", които са предназначени за измерване на замърсяването от транспорт, не отговарят на изискванията, тъй като са разположени твърде далеч от пътното платно. Те трябва да са на не повече от 10 метра от тротоара, но тези станции са значително по-отдалечени, което води до подценяване на нивото на замърсяване с азотен диоксид – един от най-значимите замърсители на въздуха в градските зони. 

През настоящата година екип от германски специалисти, поканени от "За Земята", установи чрез прецизна апаратура, че в София пиковите нива на азотен диоксид надвишават препоръките на Световната здравна организация 18 пъти. Това потвърждава факт, който от години се отрича от властите в България – както на национално, така и на местно ниво.

"Изключително важно е пропуските в мониторинговата система за въздуха да бъдат коригирани незабавно и прозрачно, с участието на гражданите. Трябва да се търси и отговорност от виновните за укриването на тази информация – това гранични с престъпление срещу общественото здраве", заяви Ивайло Попов от "За Земята".

Проблемите на официалната системата за измерване на въздуха в София са технически, но от друга страна се дължат и на действия на администрацията, включително преместването на измервателната станция за трафика от едно от най-ключовите кръстовища на града, Орлов мост, в двора на НИМХ в Младост, който е на практика парк. Така станцията е разположена, според данни от доклада, на 65 метра от най-близкия бордюр. Това е над 6 пъти по-далеч спрямо официални изисквания за коректно измерване (най-много 10 м. отстояние от пътя). Още: Кметът, амбициозно: Нивата на вредните емисии в София да бъдат намалени с 80% до 2030 г.

"Повод за преместването на измервателната станция от Орлов мост преди години беше провеждащ се в близост ремонт, свързан с изграждането на едноименната метростанция. Причините тя да не се върне след това на мястото ѝ обаче смятаме, че са свързани с нежеланието на определени хора в отговорните органи, както и на определени политици, да се вземат конкретни, понякога непопулярни първоначално мерки срещу замърсяването на въздуха в града от транспорта. Най-лошото в случая обаче е, че докато в София няма коректно измерване на замърсяването на въздуха, не може да се очаква да има никакви реални мерки за противодействие на проблемите, които произтичат от него. Тъпчем на едно място", казва Ивайло Попов. Още: Държавата не знае колко помагат екостикерите на колите за по-чист въздух

Отговорът на МОСВ

В отговор на обвиненията, МОСВ заяви пред Нова телевизия, че "твърдението, че разположението на пунктовете за мониторинг не отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, е некоректно и силно преувеличено". Според министерството, пунктовете са разположени съгласно изискванията и се отчитат конкретните условия на предоставените терени. Те също така отбелязаха, че данните за 2023 г. показват намаление на случаите на превишение на допустимите нива на замърсяване във всички станции в страната, включително и тези с променено местоположение.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес