Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Младост" 1 на протест, за да защити пазара си

10 октомври 2019, 09:12 часа • 6471 прочитания

Пореден протест против презастрояването ще се проведе в "Младост" днес вечерта, 10 октомври. Този път протестът е заради започнати процедури за строеж върху пазара на "Младост" 1, съвсем близо до блок 73, където също имаше редица протести, пак заради инвестиционен проект.

Към края на септември  главният архитект и кандидат за кмет на "Младост" арх. Стефан Стефанов съобщи, че вече е внесено мотивирано предложение за изменение на регулацията и застрояване на имота. По негова информация към момента предложението е разгледано на районен експертен съвет по устройство на територията. От там са отправили пет забележки, които вече са изпратени до главния архитект на София Здравко Здравков. Стефанов обаче предполага, че те ще бъдат отстранени и ще се премине към процедура по допускане на реализиране на строителството. На всичкото отгоре в имота за строеж попада изходът на метростанцията в "Младост" 1, според Стефанов.

Организаторите на протеста сега твърдят, че става въпрос за изграждане на 10-етажен блок. И продължават - "тук не става въпрос само за загубата на мястото за пазаруване, което съществува от създаването на квартала. Тук става въпрос, че вече няма място за живеене! Задръстването по главния булевард "Андрей Сахаров" и малките улици е непоносимо, няма място за паркиране, децата ни движат, като марионетки между стотиците коли, въздухът е първенец по мръсотия в София, а строежите продължават - по градинки, по всяка една останала зелена площ, без отстояния и без осигурени гаражи за новодомците".

Хората се възмущават, че сега на протеста им се лепва етикет, че е политически. Те дават пример с протестите при блок 73 - уж има забрана инвеститорът да строи, а той огради имота, обвини общинските власти, че не е обезщетен, и се създаде сериозно напрежение с живущите наоколо. "Кой лъже, кой е провокаторът - ние или Столична Община? Нека сами да си направите заключения", посочват организаторите на новия протест.

"За частната собственост сме, разбира се, НО в урбанизираните зони тя трябва да бъде заменяна и обезщетявана, когато е позиционирана върху зелени площи и междублокови пространства. Ние също сме частници, притежаваме апартаменти и ще се борим докрай да имаме нормален живот в квартала си. И общината стои безучастна на всичко това. "Младост" е пред война.", завършват хората.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес