Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулинарни битки и изкушения по време на Фестивала на картофа в Самоков

24 септември 2024, 18:10 часа • 433 прочитания

Самоковският площад се превърна в сцена на кулинарни битки, вкусни изкушения и музикални вълнения с Фестивала на самоковския картоф.

,,Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известният в България и се надявам с труда, вярата и усилията, които влагат земеделските производители, това да продължи.” - каза на откриването зам. министърът на земеделието и храните Иван Капитанов.

Фестивалът започна гръмко, събирайки на едно място представители на всички 24 села и града, които, разпределени в 10 отбора, се състезаваха в дисциплините - най-бързо белене и рязане на картофи, най-атрактивно представяне на родния край и най-вкусен и автентичен пържен картоф.

Публиката активно подкрепяше любимите си отбори, които демонстрираха кулинарните си умения под ритмите на духовия оркестър ,,Виво Монтана”.

Тежката задача да оцени представянето им имаха майстор-готвачът Ути Бъчваров, кметът Ангел Джоргов и секретарят на Общината Венера Милова.

За най-добре обелен самоковски компир първото място зае отбор „Боро“.

Журито оцени отбор „Искрове“ като най-впечатляващо представяне за родното място. Първо място за най-вкусни пържени картофи отиде при представителите на отбор „Балканска сила“‘. Всички отбори получиха купи, медали и индивидуални грамоти.

Кметът инж. Ангел Джоргов поздрави присъстващите и каза, че всички участници са победители, независимо от класирането, защото изпълниха задачата си успешно - показаха сплотеност и невероятна работа в екип. Той посочи, че Община Самоков е пример за това как различни кметства работят единно в името на гражданите.

Присъстващите имаха възможността да опитат от 50-килограмовото кюфте от месо, приготвено от шеф Ути, а за настроението на всички се погрижи певицата Нели Петкова.

Не на последно място благодарим на всички местни картофопроизводители и занаятчии, които се включиха и допринесоха за успеха на празника.

Още: Фестивал на картофа ще се проведе в Самоков

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес