Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Самоков откри третото издание на Международен джаз фестивал

03 август 2024, 15:59 часа • 249 прочитания

Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов откри третото издание на Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев”. Той поздрави организаторите за добрата селекция на изпълнители.

”За нас е важно да инвестираме в събития, които рекламират Боровец и Самоков като туристически дестинации, привличат много гости, които ще имат възможността да открият най-стария зимен курорт и като много добра лятна дестинация” – каза в приветствието си кметът на Самоков.

Артистичният директор на фестивала д-р Татяна Илиева подчерта, че фестивалът вече се утвърди като традиция за Боровец и благодари на общинското ръководство за подкрепата. Тя изтъкна, че благодарение на приемствеността и визонерството се дава възможност в перспектива да се подпомага развитието на даден регион именно чрез инвестиция в събития на такова високо ниво.

В знак на признателност д-р Илиева връчи на кмета на община Самоков учредената миналата година награда на името на д-р Емил Илиев. Тя подчерта, че наградата се дава не само заради постижения в областта на музиката, но и за подкрепа към изкуството и за достойни дела.

ℹ️В първата вечер на международния джаз фестивал бяха връчени още две награди „Д-р Емил Илиев”.

Едната бе за дебют на 16-годишната Валерия Стоянова, която покори публиката с чар, глас и присъствие. Наградата й връчи Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

Другата награда получи изпълнителят с най-кадифен глас Васил Петров. Плакетът връчи Генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

„Васил Петров, освен талантлив, е и един от най-работливите български музиканти” – като в потвърждение на думите си г-н Вълчев посочи, че само за последния месец джазменът присъства в десет новини на БТА, а тази вечер написа единадесетата.

БТА е медиен партньор на фестивала още от първото му издание през 2022 г.” В архивите си БТА пази новини за още много джаз фестивали през годините на различни места в България - от София през Варна до Банско, където доктор Емил Илиев започва да организира музикалния форум. Голямо признание за Доктора е това, че сега в две съседни планини има джаз фестивали, вдъхновени от него - в Пирин и тук, в Рила“, отбеляза г-н Вълчев.

Още: В Самоков пристигнаха първите контейнери за дрехи

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес