Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова пак иска част от бул. "Дондуков" да бъде асфалтирана

20 септември 2017, 13:18 часа • 24928 прочитания

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска с официално писмо до министъра на културата Боил Банов бул. "Дондуков" да бъде асфалтиран, съобщават от Столична община.

Става въпрос за активните ленти на движение в участъка на бул. "Ал. Дондуков" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски". Затова Фандъкова иска да бъде създаден специализиран експертен съвет, който да разгледа участъка.

Със свое становище Националния институт за недвижимо културно наследство задължи Столична община при реконструкцията на бул. "Княз Ал. Дондуков" да възстанови и положи нова гранитна паважна настилка. След това решение обектът бе разделен на две части. Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. „Цар Освободител“ вече е реконструирана с гранитен паваж, както постанови Националния институт за недвижимо културно наследство. От 15 септември започна изпълнението на Втория етап – от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „В. Левски“. Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. „Дондуков“ продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването, се посочва в аргументите на столичния кмет Фандъкова.

За втората част от реконструкцията на бул. „Дондуков“, която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес