Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Демократична България” подкрепя затварянето на депата за отпадъци във „Враждебна“ и “Долни Богров”

04 октомври 2021, 16:44 часа • 3879 прочитания

Общински съветници от “Демократична България” в София и кметът на район “Слатина” Георги Илиев подкрепиха исканията за затваряне на депото за строителни отпадъци в квартал “Враждебна” и депото за битови отпадъци „Долни Богров“.

Общинският съветник Симеон Ставрев и Георги Илиев присъстваха на четвъртия протест на граждани от район “Кремиковци”. Хората настояват да бъде затворено депото във “Враждебна” и да бъдат изчистени терените на депото от всички останали отпадъци освен строителните - пластмаси, строителна химия, стериопори, опаковки и др. Депото се стопанисва от “Софинвест” ЕООД, което е дружество със 100% общинска собственост на Столична община, т.е. под контрола на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Депото “Долни Богров“ отдавна трябваше да бъде затворено и на негово място да има парк, но с решение на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология г-жа Билева животът му се предлага да бъде удължен с още 10 години.

“Всичко това можеше да бъде избегнато, ако системата за събиране отпадъците работеше правилно. Вместо да се строят завод за сепариране за 300 млн. лв. и завод за изгаряне за 350 млн. лв., Столична община можеше да въведе реално разделно събиране на боклука. И вместо 650 млн. лв. в заводи, които да замърсяват въздуха на София, депата вече щяха да бъдат затворени”, заяви Симеон Ставрев.

Кметът на район „Слатина“ Георги Илиев и членът на ИС на „Да, България“ с ресор “Екология“ Емил Георгиев определиха управлението на отпадъците като най-големия провал на управлението на София от ГЕРБ.

“Системата просто не работи и то при вече вложени стотици милиони. Заводът за отпадъци произвежда… отпадъци, които се изхвърлят в сметища, които отдавна трябваше да са затворени”, заяви Георги Илиев.

“През 2012 г. им казали на хората „След три години всичко ще е приключило. Всичко ще е заровено, отгоре ще има парк, пейки, дръвчета, децата ви тук ще играят…“ А всеки божи ден се изсипват нови и нови тонове отпадъци и дори има внесено предложение за трикратно увеличаване капацитета на сметището. Проблемът е сериозен и засяга всички софиянци, но не трябва да се решава в полза на едни наши съграждани за сметка на други”, заяви той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес