Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без никакъв дебат ГЕРБ разпредели парите от продажбата на Общинска банка

26 април 2018, 13:49 часа • 3095 прочитания

Парите от продажбата на Общинска банка (46 млн. лева) ще отидат за запушване на дупки в широката финансова рамка на бюджета на Столична община, а ГЕРБ така и не пожелаха да помислят дали не може да бъде направено нещо друго с тях. Това коментира пред Actualno.com общинският съветник Трайчо Трайков.

Днес, 26 април, Столичният общински съвет гласува бързо и без дебат доклада на кметицата на София Йорданка Фандъкова за харченето на парите. 12 млн. лева отиват за екология и зелена система плюс поддръжка и изграждане на детски площадки. 10 млн. лева ще се похарчат за ремонт на училища и детски градини, както и за строеж на нови учебни заведения. 5,6 млн. лева отиват за здравеопазване, 5,4 млн. лева – за култура, като един от проектите, за които се предвиждат пари, е превръщането на бившата топлоцентрала в център за съвременна култура. За социални дейности ще бъдат похарчени 1,8 млн. лева, а 800 хил. лева са заложени за проектите за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на 6 училища. 800 хил. лева са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.

Това беше единият вариант да се оползотворят тези пари, каза Трайков, който подчерта, че е имало и други два варианта, но не и желание от ГЕРБ да ги чуят. Според него е можело с тези пари да бъде решен един голям проблем на София – например проблемът с Витоша и затрудненият достъп до планината като място за отдих и почивка. Можеше общината да изгради свои съоръжения там, каза общинският съветник, напомняйки за драмите с "Витоша ски". Друг вариант пък е да бъде направена голяма инвестиция в перспектива за Столична община – защо не да се купят акции в ЧЕЗ, обясни Трайчо Трайков.

Може би предложението на г-жа Фандъкова не е лошо, но на ниво комисии не ни беше дадена възможност да се включим реално в него, заключи Трайков, визирайки предложения извън тези на ГЕРБ.

Припомняме, че Общинска банка беше купена от лихтенщайнския фонд Novito Opportunities. В него най-много акции, но без право на глас, има бизнесменът Георги Самуилов, чрез компанията си "Инса ойл", която наскоро беше изключена от Българската петролна и газова асоциация. Самуилов е известен с прякора си "Финансиста на Мултиргруп".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес