Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените": Олигархията в Банско отклонява вниманието с Истанбулската конвенция

29 януари 2018, 12:11 часа • 1995 прочитания

След като на свое заседание на 3 януари 2018 Министерският съвет прие проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция, патриотичната истерия се опитва да заглуши всички останали дебати в страната.

Това се казва в позиция на "Зелените", изпратена до медиите.

Според тях това най-вероятно е част от сценарий на "разобличените лобисти на олигархията в Банско да разсеят вниманието, като се покажат отговорни и загрижени за българското семейство чрез изкривяване на дискусията".

"В началото на март 2017 г. Зелените призовахме следващият парламент да промени законодателството така, че насилниците да бъдат наказвани, независимо от наличие на брак или съжителство. Настояхме за сътрудничество между отговорните институции и организации с експертиза по темата и призовахме 44-тото Народно събрание приоритетно да ратифицира Истанбулската конвенция", пише още в позицията им.

„В това конвенцията обаче стожерите на българския патриотизъм и социалистите видяха второ дъно, в което се съдържа трети пол, заговор срещу семейната единица и като цяло края на света", пишат още "Зелените".

Те уверяват, че няма да се примирят с факта, че сред все по-голяма част от политиците у нас битува много вредна ретроградност, едно от лицата на която е сексизмът.

"Не е необходимо да го отричат с думи. Достатъчно е да погледнем делата: в списъчния състав на парламентарната група на Обединените патриоти от 27 депутати има само една жена. Достатъчно е да прегледаме видеото с блъскането на жени на границата в изборния ден. Достатъчно е да чуем речта на омразата, която е техен постоянен репертоар, а езиковият сексизъм е част от нея. Факт е, че женомразството присъства в манталитета на много широк кръг български политически мъже", добавят още те в позицията си.

От партията отново изказват и пълната си подкрепата за ратификацията на Истанбулската конвенция.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес