Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затлъстяваме все повече, отчете проучване

07 юли 2014, 14:05 часа • 17202 прочитания

Един от големите проблеми на съвременния свят - затлъстяването, не е отминал и България. Оказва се, че у нас хората се хранят все по-нездравословно, а спортът е част от живота само на малцина. 

Сред тревожните тенденции е тази, че затлъстяването се увеличава и при бременните жени. Това заявиха експерти на провелата се днес дискусия "Как да подобрим живота на майките и бебетата чрез изграждане на стандарти за правилно хранене", която се състоя в рамките на кампанията "Първите 1000 дни... и след това", предаде БГНЕС.

"Това не е пандемията на инфекциозните заболявания на миналия век, това е пандемията метаболитен синдром – затлъстяване, диабет, повишено кръвно налягане и последващите от това тежки увреждания със скъсяване на живота. За разлика от старите епидемии, решаването на тази е въпрос, който се отнася до всеки от нас и е свързано с рационално, което означава умно пресметнато хранене.", категорични са специалистите.

Други тревожни факти от проучването сочат, че повече от половината от анкетираните българи не спортуват изобщо, а други 8% практикуват някакъв спорт едва 2 до 3 пъти в месеца. Над 25% от сънародниците ни консумират тестени изделия за закуска, а колбасите, които според специалистите е добре да се избягват или намалят до минимум, са традиционна храна за повече от 18% от българите и то при респонденти, проявили глобална заинтересованост към начина на хранене.

Противно на съветите на специалистите 19% от българите ядат десерт на вечеря, а 12% и на обяд. Правилното хранене през първите 1000 дни обезпечава нормалното развитие на индивида и намалява риска от възпалителни заболявания, алергии, затлъстяване, и свързаните с него заболявания през по-нататъшния живот на човека.", категорична е доц. д-р Миглена Георгиева.

"И според Световната здравна организация затлъстяването е епидемията на съвремието ни", каза д-р Румен Велев, директор на Втора САГБАЛ "Шейново". "Лошите навици на възрастните рефлектират в лошо възпитание на следващото поколение. Това важи с особена сила за бременните и майките на малки деца. Моите наблюдения сочат, че предвид увеличаване броя на жените с наднормено тегло, нараства и броят на бременните с такова, а ние вече знаем, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това. Те раждат по-трудно, с висок риск от усложнения както за майката, така и за плода", казва още Велев.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес