Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защитата на "програмиста на театрите" Петко Писков: Вината е в ръководителите

16 октомври 2024, 13:09 часа • 1490 прочитания

"Кой има такъв голям интерес аз да остана в ареста толкова дълго време?" - това запита Петко Писков на пресконференция, състояла се в БТА по-рано днес. Според Писков прокурорът съзнателно е направил така, че Писков да бъде обявен за "мозък" на цялата схема с корупцията в театрите, без да е ясно дали той наистина е такъв. Писков заяви, че изначално е бил третиран като "виновен".

IT специалистът представи приемно-предавателни протоколи за документите, които той е предал на Пазарджишкия театър при приключването на съвместната им работа. Писков все пак уточни, че в Пазарджишкия театър са имали и счетоводни договори с фирмата му, а не само договор за използване на софтуера, но с другите два театъра не е имал такива.

Още: От Пазарджишкия театър са подавали сигнали за престъпната дейност на Петко Писков, но без резултат

На въпрос "Кой е вашият човек в Министерството на културата?", зададен от БНТ, Писков уточни, че този въпрос не е свързан със софтуера и няма как да отговори, защото се води разследване. На друг въпрос дали упълномощеното лице в театрите в Смолян и Разград, което е трябвало да подава информацията от софтуера към НАП и НОИ, е свързано с фирмата на Петко Писков, той отказа да отговори.

Писков уточни още, че софтуерът му не продължава да работи в нито един театър в България. "Разтрогването на договора с Пазарджишкия театър е инициирано от моя страна", потвърди Писков и добави, че прекратяването е по взаимно съгласие преди изтичането на предизвестието.

Как работи софтуерът

Снимка: БГНЕС

Писков разясни подробно как функционира софтуерът, с който са работили театрите в Разград и Смолян, в които бяха разкрити много подробни схеми за източване на средства от Министерството на културата. Според него този софтуер не може сам да подписва и взима пари, а това се прави чрез одобрение на директора и счетоводителя (чрез техните профили в същия този софтуер), а чак след това отива за верификация към Министерството на културата. "Това представлява тройната верификация", каза Писков и обясни, че всяко плащане става само в рамките на банката под формата на електронно банкиране и не може да излезе извън нея, т.е. - софтуерът му няма как да се намеси в плащанията. Писков уточни, че след като от театъра се направи заявка за плащане, тя най-вероятно трябва да се одобри от Министерството на културата, за да бъде извършена и изплатена обратно към театъра.

Още: "Без човек в Министерство на културата не може да стане": Найден Тодоров за схемите в театрите

"Софтуерът е клауд базиран и директорът определя кой да има достъп до него и няма връзка с банки и останалите институции като НАП, НОИ и др.", каза Писков. Той демонстрира как работи неговият софтуер и защо, по думите му, няма как самият софтуер да извършва плащания или каквито и да било неразрешени действия с бюджетни средства.

Писков демонстрира как функционира софтуерът, как се създават профилите в него и какви нива на достъп има всеки един от различните потребители. Той показа как в системата се създава нов трудов договор и какви са стъпките за това. "Единственото, което програмата може да генерира, е платежно, което може да се покаже или извади, но това е всичко", каза още Писков.

Полагането на подписите на документите в софтуера става или чрез таблет, или чрез квалифициран електронен подпис. "Това как ще бъде положен подписът е решение на ръководството на съответната институция", каза Писков.

Още: "Проклятие върху всички творци": Главчев с критика към културното министерство заради "театралната афера"

Кой е Петко Писков

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Петко Писков се оказа свързващото звено между театрите в Разград и Смолян, в които бяха разкрити сериозни схеми за източване на бюджетни средства от Министерството на културата. След акция на полицията и прокуратурата в края на септември стана ясно, че чрез сключване на множество договори с високо заплащане на фиктивни работници в двата театъра и чрез високи ДМС-та са усвоени близо 2 милиона лева, предназначени за култура.

Петко Писков, чиято фирма е отговаряла за счетоводството на двата театъра, бе задържан, а по-късно пуснат под гаранция от 15 000 лв. Заедно с него бяха задържани общо петима души, сред които и вече бившите директори на театрите в Разград и Смолян - Левон Манукян и Румен Бечев.

Още: Найден Тодоров: Не е нова схемата за източване на пари от Министерството на културата

След като скандалът избухна, от Пазарджишкия театър публикуваха съобщение, в което разказаха, че и в тяхното културно учреждение са имали вземане-даване с фирмата на Петко Писков, но през 2023 г. при стандартна проверка от Министерството на културата са установили, че нещо в документите не е наред, в резултат на което Писков едностранно е прекратил договора си за работа с тях. От театъра още тогава са подали сигнал до Министерството на културата за дейността на Писков.

Още: Министър Найден Тодоров с план за откриване и предотвратяване на измамите в културния сектор

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес