Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради пандемията: Децата ни са стават все по-самотни, тревожни и агресивни

08 февруари 2022, 13:09 часа • 2184 прочитания

Заради пандемията от COVID-19 децата са станали по-затворени, по-самотни, напрегнати и тревожни. Те са загубили социални и училищни умения, а агресията нарасна. Това посочи по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия в и извън училището омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й децата са понесли непропорционална тежест в периода на изолацията от пандемията. Последици все още не са достатъчно професионално и отговорно измерени и затова не могат да се планират адекватни и съответстващи мерки.

Ковачева посочи, че в рамките на кампанията "Синьо лято", децата са споделили за засилващо се чувство за изолация, загуба на приятели, накърненото чувство за сигурност. Според нея основното послание на децата в рамките на тази кампания е, че те имат нужда от пространство, в което да говорят. 

Омбудсманът посочи, че връзката между децата и училището като че ли става все по-тънка и все повече се губи. Тя фокусира вниманието върху ролята на училището, което да осигури пространство и среда, в което децата да споделят своите проблеми. 

"Проблемът за агресията в училище в периода на пандемия излиза с още по-страшна сила", заяви Ковачева и посочи, че изолацията задълбочава психологическите проблеми.

"Увеличението на броя на психолозите и педагогическите специалисти в училищата за последната година е с 15%, но то не е достатъчно", заяви министърът на образованието и науката Николай Денков.

"Самият факт, че имаме доста стабилно и съществено нарастване през последните години, показва, че училищната мрежа разбира нуждата от този тип специалисти, има финансиране за тях, но тук един от проблемите, е че ние нямаме достатъчно готови специалисти, които да се включат в тази дейност", коментира министър Денков.

По думите му, дори и наличните специалисти усещат липсата на достатъчно добре уреден статут в нормативната база. "Обещавам много активно съдействие в това да бъде променена нормативната база", увери Денков.

Припомняме, че само за месец обществото ни стана свидетел на два много шокиращи случая - единият е от кв. "Лагера", а другият - бой между момичета заради конфликт за момче.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес