Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-министър на земеделието: Изнасяме двадесетократно по-малко дървесина

01 юни 2022, 08:53 часа • 1473 прочитания

България изнася обеми дървесина и за държави от ЕС, и за държави извън ЕС, но тези обеми са толкова незначителни, че не оказват влияние на пазара на дървесина у нас. Обемите са толкова малки, че не играят на национално ниво съществено влияние - двадесетократно по-малко отпреди. 

В това увери Валентин Чамбов, заместник-министър на земеделието пред БНТ. 

Има трайно намаляване на сезонните посегателства. За миналата година са констатирани около 20 000 кубически метра отсечена незаконна дървесина, каза Чамбов. Усилията на Министерство на земеделието и Агенцията по горите са дали ефект в годините. 

По думите му напрактика обезлесяване няма. Има най-много устойчива тенденция за увеличаване на площите на българските гори. За около 50-60 години сме удвоили запаса на българските гори, няма намаление, увери Чамбов. 

Конкурсното начало в горските предприятия е водещо, каза заместник-министърът. Има съществени проблеми при окомплектоване на състава в Регионалната дирекция по горите и на инспекторския състав в Регионалната дирекция по горите. Затова Чамбов се надява с актуализацията на бюджета Изпълнителната агенция по горите да увеличи бюджета си. 

Още: Александър Дунчев: Случващото се в горския сектор е безумие

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес