Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заглушен GPS сигнал над България и застрашени самолети: ДАНС няма задължение да следи постоянно

24 септември 2024, 18:00 часа • 1564 прочитания

ДАНС няма за задължение непрекъснато да осъществява мониторинг на сигналите за навигация, използвани за граждански цели. ДАНС обаче има за ангажимент да спира работата на "неправомерно работещи радиосредства на територията на страната в диапазона 20 до 3000 MHz, които смущават работата на системите за комуникация, навигация и обзор на ДП РВД (Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение") или въздухоплавателните средства, дължащи се на лоша електронна съвместимост или неспазване на разрешени параметри за излъчване от законно работещи радиосредства". Спирането става при сигнал от ДП РВД. Това посочва служебният премиер Димитър Главчев в отговор на депутатски въпрос.

GPS заглушаване

Въпросът е на Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков. Причината за въпроса – регистрирани смущения на GPS сигнала в района на София, като съответно Божанов пита Главчев какви са причините за тези смущения и дали е имало „негативни последици за националната сигурност, гражданското въздухоплаване и работата на българската армия“.

В отговора си, освен разяснението за ДАНС, Главчев посочва и друго – цитираният от Божанов източник на информация за GPS смущенията "не е официален и достоверен източник". Като такива източници служебният премиер посочва транспортното министерство, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Министерството на отбраната.

Проблеми с GPS и в Европа

Източник: iStock

На няколко пъти през тази година имаше медийни публикации в западни издания за GPS смущения в Европа, по-специално Балтийския регион. Точно там се намира руският анклав Калининград, който няма сухопътна връзка с другата сухопътна територия на Руската федерация. Подозренията са, че заглушаването на GPS се прави от Русия, заради променената ситуация в глобален мащаб поради стартираната от издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин пълномащабна война в Украйна.

По думите на Дейна Гауърд, президент на Фондацията за устойчива навигация и времеви контрол, заглушаването на GPS срещу "самолети, пътници и суверенната територия на страните от НАТО" са истинска заплаха като тя припомни случай от 2019 г., когато поради изчезване на сигнала пътнически самолет едва не се разби в планински склон: Русия заглушава GPS сигнала над Европа: Сигналите на пилотите сериозно зачестиха

В началото на астрономическото лято на 2024 година се появи информация за конкретен случай на граждански полет, който е изпитал затруднения заради GPS заглушаване. Става въпрос за маршрута Мадрид – Торонто, припомнете си: GPS: Ще предизвика ли Русия катастрофа с граждански полет над Атлантика?

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес