Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загиналите пилоти в Граф Игнатиево имали около 60 часа нальот за тази година

02 октомври 2024, 14:18 часа • 382 прочитания

Загиналите пилоти в базата в Граф Игнатиево имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

ОЩЕ: Данните от черната кутия на катастрофиралия L-39 вече са снети

Припомяняме, че на 13 септември тази година при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

"Няма изгубени данни в резултат на катастрофата", увери Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39. 

ОЩЕ: Загиналите в Граф Игнатиево пилоти бяха изпратени с военни почести

По думите му тези данни сега вече са в България и в момента инспекцията и прокуратурата работят. "Те трябва да бъдат анализирани и разчетени“, допълни той, цитиран от БТА. Министърът подчерта, че на анализ са подложени както състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни. 

„Разпоредил съм да се проверят и други процеси на организация, планиране, подготовка, провеждане на тренировъчните полети“, каза Запрянов. „Проверяваме някои неща, които са станали в базата, на ниво вид въоръжена сила, за да получим комплексната картина“, допълни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес