Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За година е спряно проникването на над 160 хиляди души през границата

06 януари 2023, 15:56 часа • 1686 прочитания

За 2022 г. е осуетено проникването на над 160 хиляди души през границата. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той добави, че ако през 2015 г. – 2016 г., при много по-малко опити за проникване, в страната през територията ни са минали над 20 хиляди мигранти, сега, при в пъти повече опити, през страната ни са минали близо 14 хиляди. Това означава, че цялата система за противодействие се справя по-добре спрямо миналия период, според министъра. 

Иван Демерджиев увери, че в следващите месеци резултатите от борбата с нелегалната миграция ще продължат да се подобряват. Още: МВР подготвя съвместна операция с Турция срещу каналджийството

Той отново посочи, че през 2015-2016 г., при много по-малко опити за проникване, в страната през територията на България са минали над 20 хиляди мигранти и направи сравнение, че сега, при многократно повече опити, през страната са минали близо 14 000 души.

Демерджиев посочи, че предстои и среща в София на 16 януари с гръцкия му колега, като изрази надежда и за тристранна среща с министъра на вътрешните работи и на Турция, която да бъде "своеобразен мост" към подобряване на взаимоотношенията и координацията със съседните държави в борбата с нелегалните мигранти.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес