Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да има ток, ЕРП-та искат норми за по-широки просеки и повече ел. стълбове

17 март 2015, 13:40 часа • 12014 прочитания

Редовно прочистваме просеките, но ЧЕЗ има законовото право да поддържа просеки, широки по максимум 10 метра. Това каза Душан Рибан, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, относно усложнената метеорологична обстановка в страната през изминалата седмица.

От ЧЕЗ отдавна говорят по темата и искат законодателна промяна.

"Действително метеорологичните условия през последната година ни поставят пред сериозно изпитание. От години моите колеги не помнят да са работили при такива обстоятелства – непроходими преспи, мокър, тежък сняг и обледявания на съоръженията - лед, който е многократно по-тежък, отколкото са проектирани да понесат. Диаметърът на леда при едно от бедствията варираше от 8 см до 25 см, като допълнителните товари съответно бяха от 5 до 37 кг на линеен метър", обясни Рибан в интервю за Агенция „Фокус”.

"През изминалата седмица времето също беше основен фактор за усложнената обстановка. Снеговалежът не спря с дни, хората ни носиха стълбове на ръце, проправяха си сами път през преспи и паднали дървета, за да локализират авариите. А падналите дървета бяха основна причина за прекъснатите далекопроводи. Ние редовно прочистваме просеките, но ЧЕЗ има законовото право да поддържа просеки, широки по максимум 10 метра. Дори да преценим, че има дървета, които застрашават сигурността на електрозахранването, сме с вързани ръце", коментира още той.

Рибан уточни, че проблемите са много по-дълбоки. "В основата са утежнените административни процедури и създаване на благоприятна инвестиционна среда. Инвестициите в енергийния сектор бяха систематично ограничавани през последните 3 години", добави Душан Рибан.

Припомняме, че в края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова отговаряше в парламента относно проблемите с електропреносната мрежа. Тя предложи електрическите стълбове да бъдат слагани на по-далечно разстояние един от друг, за да няма аварии и при падане на стълб. Пред Actualno.com специалист от едно от ЕРП–тата обясни, че в Родопите е имало натиск от средно 10 тона сняг между два стълба. Трябва да сближим стълбовете, за да понесат подобно тегло, не да ги раздалечаваме, заяви той.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес