Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 4 години са установени почти 80 нарушения в завод "Стомана" - Перник

02 юни 2017, 12:55 часа • 2067 прочитания

От 2013 година до момента инспекторите по труда са извършили 16 проверки в завод "Стомана" в Перник, констатирали са 79 нарушения. 69 от тях касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Това информира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за проверките в предприятието, където при авария на 18 май пострадаха двама работници, единият от които почина.

За отстраняването на нарушенията са приложени принудителни административни мерки, а в два от случаите работодателят е бил санкциониран, обясни министърът.

"Най-често срещаните нарушения са свързани със здравето и безопасността на работниците - наднормени стойности на прах и шум и неблагоприятен микроклимат в някои цехове", поясни Бисер Петков и допълни, че са констатирани и нарушения за ниска ефективност на вентилационните инсталации и липса на такива, неотговаряща на изискванията осветеност, както и нарушения на работното време и извънреден труд.

В предприятието са извършени редица подобрения и инвестиции, осигурени са колективни средства за защита срещу технологични пръски от метал, както и за намаляване на шум и прах за подобряване на микроклимата и работната среда, посочи социалният министър.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес