Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WWF: Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк "Пирин"

06 юли 2017, 14:21 часа • 1439 прочитания

Представители на международната природозащитна организация WWF, част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените първи 100 000 имейла от хора от 147 държави с искане да бъде опазен Национален парк Пирин, част и от Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Природозащитниците предупредиха, че подготвеният нов план за управление на Национален парк Пирин предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка, съобщават от WWF.

Природозащитниците се опасяват, че министърът на околната среда и водите Нено Димов не осъзнава реалната степен на опасностите в новия проектоплан за националното, европейското и световно природно наследство, което Пирин представлява. На срещата стана ясно, че поне 8 от изискванията на експертите на самото Министерство на околната среда и водите не са нанесени като корекции от авторите на проектоплана за управление. Точките са ключови, тъй като засягат фундаментални въпроси от управлението на една защитена територия като зонирането и режимите.

Въпреки това министър Нено Димов, като принципал на националните паркове на България, какъвто е и Пирин, не показа, че ще предприеме стъпки планът да бъде върнат за пълна преработка. Създава се впечатление, че министърът разчита на други институции да вземат решенията, които той явно смята за горещ картоф и по които отлага своите действия.

Трите национални парка (какъвто е и Пирин), заедно с 90-те резервати са теоретично най-добре опазваната българска природа. Те са изключителна държавна собственост и заемат едва под 2% от територията на страната.

В момента се очаква решение на първа инстанция на Върховния административен съд дали е необходимо проектопланът за управление на Национален парк Пирин да има или не екологична оценка. Юридическата каша беше забъркана от предишния екоминистър Ирина Костова. Каквото и да е решението на съда обаче, министърът на околната среда и водите е в правото си да върне проектопланът за управление на Национален парк Пирин за пълна преработка.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители на самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Междувременно, всеки може да изпрати директно електронно съобщение до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения, се казва още в писмото на WWF.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес